2015-03-07 1284 浏览
事源系咁既, 小妹上个月系facebook中左张八色小笼包既coupon, 趁deadline前喇喇声用左佢, 我仲早一日打去问可唔可以用, 个staff答我可以, 但book位要5~6个人先book得....sigh....呢晚我同男友刚巧在cwb有事要做, 大家约好8点打后才去dinner, 我们8点15分左右上到利舞台, 估佢唔到都几多人, 二人台要等15张左右, 结果一等之下, 半小时之后才有位, 而且叫筹期间, 见到有不少座位也没有staff去执台, 唉...饮食业正面临人手不足的问题, 对食客的我们确实有影响原先不太肚饿的我们, 也等到肚子打鼓了, 一早睇定个餐牌, 入到去即叫野食, 乐天皇朝有室内及室外(商场的地方), 室内灯光偏暗有情调, 中间仲有个水池, 高挂左件古装衫, 布置上明显跟其他上海食府更豪华, 有种别具一格的风味 (可惜是我没有拍下...) 两个人总共叫左四款食物, 八色小笼包没有打在此单上, 因为是coupon送的, 是另外一张单先上台是雪菜虾仁炒饭, 炒饭有点辣, 但是可以接受的, 不需要立刻饮水的, 虾仁成碟只有6粒, 也太少吧! 幸好炒饭味道不错,
雪菜虾仁炒饭
先上台是雪菜虾仁炒饭, 炒饭有点辣, 但是可以接受的, 不需要立刻饮水的, 虾仁成碟只有6粒, 也太少吧! 幸好炒饭味道不错, 炒饭要炒得好食, 真的很考起厨师的手艺, 起码不是炒得又干又硬
肉碎四季豆
这个肉碎四季豆, 到时是搞什么鬼? 何解我这样说, 因为四季豆没有去丝, 即系食完会有渣, 是一大败笔!!! 加上份量极其「的骰」, 相信encore机会不大了
捞拌海中宝
捞拌海中宝, 呢个我强烈推荐!!!有海蜇, 鲜虾, 鱿鱼, 青瓜丝做主材料, 面头仲有葱同蒜蓉, 个sauce系醋汁, 捞埋一齐食, 既爽口又有咬口, 酸酸地带点辣, 好醒胃, 不失为一个惹味既冷盘小吃
最后上台的系八色小笼包, 因为系即叫即制, 所以等待需时, 哗....上台一刻好surprise, 话哂第一次见实物, 仲记得八色小笼包岩岩到港既时间, mtr劲多广告, 日日搭车番到都见到0麻, 哈哈, 心急既我也不忘「相机食先」, 在台上亦有张食八色小笼包的次序表, 是根据八色小笼包的味道淡浓而定的
八色小笼包括
小笼包薄(因要弄到挟起而不穿是极考功力), 但肉汁唔算多, 我食左原味, 人参, 黑松露同芝士, 当中原味是最好味的, 新鲜多汁, 黑松露则好香, 但食黑色的小笼包感觉不太好, 像吃墨汁似的, 人参偏淡味, 芝士就好普通, 内里有一块半溶的芝士, 其余的由男友包底, 他喜爱麻辣味, 话好少食到辣既小笼包, 而蒜香气味浓郁, 都不错的, 心底内我们还是钟情原味的小笼包, 要不是小笼包是free的, 今餐要3百多了, 现埋单要$250左右, 叫左合理DD啦
题外话/补充资料: 茶钱$7/位
2015-02-26