2016-06-02
上星期五去香港大学上左一日堂 身心疲累。两个好姐妹话Friday night不如去饮下野 我举脚赞成 要一洗今日的闷气 哈哈。好姐妹提议Cellar Door Wine, 佢去过几次 话wine selection唔错 tapas选择又多 价钱几优惠 二话不说出发。在附近茶记食左个常餐 填饱肚仔先。呢间bar好近香港大学站 大约行3-5分钟就到 几方便。在一条静静的小街 喜欢这种宁静。灯光柔和 我们三个拣左坐高枱 天气好热 如果冷气再大点会更加好。哈哈。我最钟意饮甜酒 Moscato系我至爱。易入口得黎 酒精浓度又比较低 对于酒量不佳的女士就最perfect. Cheers!!!! 钟意佢甜得黎唔会太漏 带有淡淡果香 气泡都几多 几醇 非常之易入口 成枝好快俾我们饮晒。酒量不佳的我 另外再点了Lime soda & Home made Lemonade. Home made lemonade 我特别推介。微酸带少少甜 柠檬味好香但不苦涩 够晒冻 我encore左两杯。(注:Lemonade太好饮 竟然冇影相 )因为食左饭 我们只是点左三个Tapas. 辣味花生*佐酒必备。够香脆 少少咸
呢间bar好近香港大学站 大约行3-5分钟就到 几方便。在一条静静的小街 喜欢这种宁静。 灯光柔和 我们三个拣左坐高枱 天气好热 如果冷气再大点会更加好。哈哈。 我最钟意饮甜酒 Moscato系我至爱。易入口得黎 酒精浓度又比较低 对于酒量不佳的女士就最perfect. Cheers!!!! 钟意佢甜得黎唔会太漏 带有淡淡果香 气泡都几多 几醇 非常之易入口 成枝好快俾我们饮晒。 酒量不佳的我 另外再点了Lime soda & Home made Lemonade. Home made lemonade 我特别推介。微酸带少少甜 柠檬味好香但不苦涩 够晒冻 我encore左两杯。(注:Lemonade太好饮 竟然冇影相 )
因为食左饭 我们只是点左三个Tapas. 辣味花生* 佐酒必备。够香脆 少少咸香 辣味慢慢再浸出来。不错。
香虾小米* 烧虾配cous cous. 虾虽然唔大只 但胜在冇雪味 处理得唔错。cous cous系我至爱沙律之一 配上黄椒红椒 口感不俗 带有轻微辣味 不过比较淡 如果再加多点配料或者调味就更好。
黑布朗尼朱古力蛋糕* 诚意推介。朱古力味够浓 建议先放室温5-10分钟 蛋糕的中心会微微变左软心的口感 creamy 正。
埋单每人唔洗$200蚊 坐左两个几钟 又一饮野倾计好地方。下次过开港岛区 一定要再黎下。