之前已经去过西环LIFETASTIC好多次,见到佢越做越大都好开心呢日就去咗尖沙咀The One嘅分店~一经过间舖头就一定会比佢嘅蛋糕柜吸引住,因为啲蛋糕真系好靓!店面唔算好大,坐到30人左右。但座位好舒服我哋见全部蛋糕嘅ingredient都有杏仁,原来佢哋嘅蛋糕系gluten free,用得打碎咗嘅杏仁代替面粉我哋两个人叫咗一个Tea Set for Two($248),有四件蛋糕、两杯饮品,超抵!草莓西瓜蛋糕(原价$65)草莓西瓜蛋糕固之然就有草莓同西瓜。 但唔止系做草莓味同西瓜味,而系真系有一旧旧士多啤梨喺顶同西瓜夹心!呢个配搭好新鲜,而且好有清凉嘅感觉 我一开始都觉得,西瓜同蛋糕,点会夹呀。但估唔到咁嘅配搭好好味!西瓜同士多啤梨都好鲜甜 店员话佢哋全年都系用采用马来西亚嘅西瓜,而士多啤梨就系夏天用美国嘅,冬天用韩国嘅,所以质素唔会受季节影响,全年都咁甜!仲有玫瑰忌廉同面头嘅玫瑰花瓣,好香玫瑰味班兰紫糯米蛋糕(原价$58)班兰味好重、好香!虽然得面头有椰丝,但椰子味都好重~反而紫糯米味就冇乜~抹茶红豆蛋糕(原价$58)抹茶味都系好重好香仲有一粒粒嘅红豆!香蕉朱古力蛋糕(原价$5

呢日就去咗尖沙咀The One嘅分店~
店面唔算好大,坐到30人左右。但座位好舒服

草莓西瓜蛋糕
草莓西瓜蛋糕(原价$65)
呢个配搭好新鲜,而且好有清凉嘅感觉

西瓜同士多啤梨都好鲜甜
仲有玫瑰忌廉同面头嘅玫瑰花瓣,好香玫瑰味

班兰紫糯米蛋糕
班兰紫糯米蛋糕(原价$58)
班兰味好重、好香!
虽然得面头有椰丝,但椰子味都好重~
反而紫糯米味就冇乜~
抹茶红豆蛋糕
抹茶红豆蛋糕(原价$58)
抹茶味都系好重好香

仲有一粒粒嘅红豆!
香蕉朱古力蛋糕
香蕉朱古力蛋糕(原价$58)
我钟意呢个!
玫瑰忌廉入面有香蕉粒,配上玫瑰嘅香味,正!
朱古力味都好浓

Earl Grey French Chocolate (Iced)(原价$58)
好大杯
朱古力味好重,earl grey味都好香,牛奶味再重啲就好喇!
ChocoNana 香蕉朱古力沙冰
ChocoNana 香蕉朱古力沙冰(原价$68;跟餐加$28)
我哋等位嘅时候见到人嗌呢个,个样睇落好吸引,所以我都叫咗

好鬼正,超大杯
仲加咗缤纷乐、朱古力薯片同oreo碎做点缀!

之前都有食过佢嘅蛋糕,但系gluten free都系今次先知道,个texture同蛋糕好似!
食开gluten free嘅朋友不妨嚟试下~ 性价比相当高~~
如果想试埋佢嘅熟食去埋佢嘅西环店呀!都好正
  • 草莓西瓜蛋糕