2017-08-16
都市人食得健康,知易行难。每日翻工,一日至少有一餐出街食,忙起上嚟,真系一日三餐都喺外面食。虽然知道出街食唔好,但又几多人可以喺屋企自己煮完又慢慢叹?!Green Common 火速成为热话,或者就因为佢可以切合都市人嘅需要: 速食中,一样可以食得健康。Beyond burger 未来汉堡 Plus ($108) Beyond Burger 两块烘热微暖嘅面包当中夹住蕃茄,芝士,生菜同牛油果,配有蕃茄汁。Beyond Burger 中嘅 "牛扒" 全以植物制作,标榜无激素无抗生素无胆固醇,话系以豌豆同红菜头汁造成,完全无动物成份。其实"植物牛扒"外貌同真正牛扒都有8成相似,唯一系真牛扒多少少凹凸,"植物牛扒"就相对靠平滑,色泽其实都同真正牛扒好似。味道嚟讲,当然唔会有牛肉味,但"植物牛扒" 无论喺厚度,质感上都同真正牛扒好似。如果唔讲,其实真系未必知道系beyond burger。另外值得一提嘅系burger 当中嘅蕃茄汁。茄汁唔系一般食到樽装茄汁味,而系好新鲜,好juicy,仲会见到好细好细蕃茄蓉嘅新鲜蕃茄汁。呢个茄汁的确为成个未来汉堡加分。beyond burger 分量其实刚刚好
如果唔讲,其实真系未必知道系beyond burger。
beyond burger 分量其实刚刚好,食完会有饱肚感但唔会过饱。仲有就系食晒成个都唔会觉得油腻或者好滞。
以前一讲食斋就觉得好dry,无味。而家嘅素食真系一个视觉同味觉上嘅享受。无论系食品选择,外观,味道都做得好,令人对食素有一种新体验,新观感。