2019-01-27
本身我唔系一个素食者 亦都唔系因为宗教信仰。 但系就近呢几年听得多go green 或者可能系而家好似变咗一个潮流咁。所以我都慢慢接受左同爱上食素食。但系我都有要求,我唔钟意食传统嘅斋舖,佢哋相比之下会好油同多数用黄豆类制品。 所以我就倾向食新式嘅素菜谱铺或者好似呢一间标榜自己少油少盐就啱晒我。同埋我最appreciate佢每逢星期 三,有一部分营业额会用作慈善用途。Like!我叫左三样菜加一个甜品。菠萝咕噜猴头菇, 鲜菌支竹豆腐煲,松子黑松露炒饭同埋姜茶菊花。菠萝咕噜猴头菇佢d staff 介绍个咕噜汁以古法山楂调制,猴头菇先炸脆,再同酱汁及彩椒一起炒。基本上呢个菜式系我去到边个素菜铺都必叫,只可惜唔系间间都有猴头菇整而系素肉整。个酱汁较得好好味,同平时果d系更浓味好味。我至爱既猴头菇口感又俾素肉整既咕噜肉更爽身无咁滞。Like!鲜菌支竹豆腐煲几多料,味道惹味,豆腐好滑。又系送饭一流。 松子 黑松露 炒饭呢个炒饭标榜不含蛋 (纯素),但系同时系强调小油。证明厨师手势 一流, 冇乜油同埋冇蛋都可以炒到啲饭一粒粒粒粒分明又唔会黐底 。简简单单松子加上黑松露酱及菜心粒就已经好好味。姜茶菊花
我叫左三样菜加一个甜品。菠萝咕噜猴头菇, 鲜菌支竹豆腐煲,松子黑松露炒饭同埋姜茶菊花。 菠萝咕噜猴头菇
鲜菌支竹豆腐煲
几多料,味道惹味,豆腐好滑。又系送饭一流。
松子 黑松露 炒饭
姜茶菊花
呢个好靓,呢个又系好考厨师功夫,将豆腐以人手切成花状。一开盖已觉得好靓,简直成个艺术品咁。搞到我好唔舍得食。但系都系要食,饮左第一啖已经觉得成身暖笠笠,肯定佢d姜茶系用左老姜煲。正,一个真系食得又睇得既艺术品!!Like X 2!!
呢餐饭我忍唔住讲左四个like,好食得黎又可以做到环保目标。食完觉得个人都仙气左 LOL...