2012-07-29
在尖东尖沙咀附近,找一间可以轻松下既cafe似乎都唔系易事。Crema地点就脚,方便,而且店舖唔算细,就算坐得耐都唔会有阻住佢做生意既感觉,所以去开呢区都钟意来呢度坐下,饮杯拉花拉得靓靓既cappuccino 不过早餐就一次都未食过,今日就得登早少少起身食返个靓早餐。九点钟来到,全店大约有十位客人用餐,唔算好多人。因为呢度系地面落一层,唯一净系得一个角落有个天窗,所以二话不说就走左过去。侍应主动收拾枱上,递上餐牌,很快就选定B3:磨菇芝士奄烈配茄汁豆及谷麦多士,另外加左$8饮意式泡沬咖啡(仲可以转脱脂奶)。等左大约5﹣10分钟,早餐先上场。同相片差少少啫,不过都可以接受。先食个奄烈,切开明显有唔少既芝士喺入面,磨菇切成片既,不过食落蛋唔香,多油;磨菇出左D水,影响芝士同埋蛋既质感;蛋同磨菇都无乜味,幸好有芝士既咸味,整体只是麻麻,下次会选择炒蛋就算。谷麦多士反而几钟意,轻微焗过既,仲有少少甜味,就算唔加牛油都OK。好喜欢呢度既拉花,每次见到都好开心,barista好有心思,唔忙既时候总会整唔同既拉花:)奶泡都几绵密,但系唔算好厚实,所以饮左一半,个拉花都散散地,奶既比例比我偏好既多D
九点钟来到,全店大约有十位客人用餐,唔算好多人。因为呢度系地面落一层,唯一净系得一个角落有个天窗,所以二话不说就走左过去。 侍应主动收拾枱上,递上餐牌,很快就选定B3:磨菇芝士奄烈配茄汁豆及谷麦多士,另外加左$8饮意式泡沬咖啡(仲可以转脱脂奶)。 等左大约5﹣10分钟,早餐先上场。同相片差少少啫,不过都可以接受。先食个奄烈,切开明显有唔少既芝士喺入面,磨菇切成片既,不过食落蛋唔香,多油;磨菇出左D水,影响芝士同埋蛋既质感;蛋同磨菇都无乜味,幸好有芝士既咸味,整体只是麻麻,下次会选择炒蛋就算。谷麦多士反而几钟意,轻微焗过既,仲有少少甜味,就算唔加牛油都OK。 好喜欢呢度既拉花,每次见到都好开心,barista好有心思,唔忙既时候总会整唔同既拉花:)奶泡都几绵密,但系唔算好厚实,所以饮左一半,个拉花都散散地,奶既比例比我偏好既多D,所以Crema既甘苦味唔太浓,不过质素都好过好多连锁店!
埋单只系$43!
有环境,有少许足够既服务,有稳定既质素,不错既开饭之选:)