2015-08-13
是晚 gals night 亦系我嘅 belated birthday treat,虽然冇book 位,幸好都有张二人 high table 位。朋友因为唔舒服唔可以食太多嘢又唔可以饮酒,我唯有独饮,自己叫咗杯 Rose 。先order 咗轻食,Burgundy Snails 同埋 Pan seared Foie Gras。落完order,waitress 跟手送上一个铁盒 ,乜咁似收银箱嘅?!。。。 原来系面包同牛油!法式蜗牛用咗香草牛油煮过,好香,碟边块toast都好好味呀 !而鹅肝煎香咗,配埋甜甜嘅苹果垫底,夹埋一齐食又香口又甜!一路倾一路食,抖咗阵,再叫个 Nicoise Salad 同 heavy 少少嘅 Roasted Baby Chicken。Nicoise Salad 有吞拿鱼、anchoive、鹌鹑强、黑水榄、车厘茄、沙律菜,朋友觉得有啲酸 ,可能醋汁落多咗,我就接受到。Roasted Baby Chicken 嚟到,我哋二口同声都惊食唔晒。只春鸡我哋只系食咗脾同翼部分 (好滑好入味),胸只系掂过吓,因为实在太饱。佢跟埋兜薯蓉,好滑好香。好想食埋甜品架,但真系食唔
而鹅肝煎香咗,配埋甜甜嘅苹果垫底,夹埋一齐食又香口又甜!
题外话/补充资料:
𠮶日啲音乐有啲嘈,同朋友倾计时要好留心先听到!