2011-04-09 154 浏览
首先感谢openrice之前推出的团购, 今次先有机会能够试到咁好味既乳酪小食今日去换团购的朱古力, 到埗后店主(应该吧)正在向一位客人解释chocolat-ier的食品特色,因为得店主一人, 等左十几分钟后, 店主先serve我地.好快就换左盒佢地既Signature yogurt Berry Mix(团购$35/100g), 颜色好靓而且呢到标明左系用低脂乳酪既, 少d卡路里又少d罪恶感 之前都有做过下功课, 得知呢到出售既朱古力系用冷压技术, 冇平时食开既朱古力咁热气, 所以都试左试店中既热卖甜食。除了团购的yogurt berry mix外, 是次也买了 100g 士多啤梨脆脆乳酪 同 100g 75%黑朱古力巴西果仁 ($35/100g)。 yogurt berry mix(原粒红桑莓白朱古力, 士多啤梨脆脆乳酪, 红桑莓脆脆乳酪共3款)士多啤梨脆脆乳酪3种入面我最欣赏同我觉得最好食既, 首先系选用低脂乳酪已叫人动心, 吃下去的乳酪外层不是死甜款式, 又香又滑 加上内里的士多啤梨脆脆和酸酸的乳酪十分相衬,好似食紧麦提莎咁, 一食完全停不了口。所以用了店主给的优惠, 用$35

是次战利品
上:巴西黑朱古力 左下: mixed berry yogurt 右下: 士多啤梨脆脆乳酪
士多啤梨脆脆乳酪
3种入面我最欣赏同我觉得最好食既, 首先系选用低脂乳酪已叫人动心, 吃下去的乳酪外层不是死甜款式, 又香又滑 加上内里的士多啤梨脆脆和酸酸的乳酪十分相衬,好似食紧麦提莎咁, 一食完全停不了口。所以用了店主给的优惠, 用$35 多买了100g 士多啤梨脆脆乳酪。
红桑莓脆脆乳酪 外貌和味道 跟士多啤梨脆脆乳酪都十分相似, 但这个没士多啤梨脆脆乳酪那么甜, 而且味道也没有士多啤梨味咁突出,但一样系食到停唔到口。
原粒覆盆子乳酪
虽然份量最大,但这个反而系令我最失望的, 覆盆子干身, 跟乳酪好像不太夹..

75%黑朱古力巴西果仁 试完都觉得果仁很香, 100g得十几粒倒..不过朱古力仍是有点假,, 可能系朱古力味唔够香浓,未能使我有食完想再食既感觉..

然后店主很慷慨的比我试了唔同味既朱古力, 要多谢佢冇嫌我烦要左试右试

Hazelnut Cinnamon milk chocolate 肉桂完全占据了整个味蕾..内里的hazelnut被盖过了风头,, 有点失望呢..
极品杏仁板 杏仁略嫌咸, 第一次吃冷压朱古力, 觉得好滑漏, 但滑得像"假朱古力"(即内地朱古力..), 吃下去不如想像中吸引
提子干乳酪 提子干十分湿润juicy,好有咬口, 而且店主话返左冇耐, 所以提子干仲好新鲜! , 乳酪亦系好rich,好滑好香, 同raisins好夹!!!!!如果唔系发板买左 75%黑朱古力巴西果仁 , 一定会买100g返屋企

总括黎讲, chocolat-ier既士多啤梨脆脆乳酪
如果冇优惠, 平时系$88/100g, 个人都觉得唔太抵..希望有多D团购..咁下次黎呢到又可以买士多啤梨脆脆乳酪同提子干乳酪了
2011-04-08
外卖自取
$70 (其他)
是次战利品
  • 提子干乳酪