2015-03-16 1164 浏览
今年身体唔多好,所以常常因为病倒而食唔到美食。大一岁希望身体能够健康啲,所以生日饭拣左呢间地中海素菜。 湾仔星街被打造成为一条soho食街,带挈埋系月街既酒吧,当然也不少得Maya Cafe。呢度静中带旺,人气够,但位置比较舒服,喺闹市入面揾到一个小小空间舒舒服服食一餐饭实属难得。 今次第一次成功用Tablemap book枱,非常方便,而且仲有email notification,不过我觉得如果餐厅有电话double confirm booking会更好。 由于我同男朋友下午果餐食济左,差啲食唔落晚餐,我地犹豫左好耐食乜好。店员好耐心同我地介绍食乜好,同埋佢可以清楚咁讲到每种食物同食材既特式同味道,我觉得服务态度真系几好! 由于太多餐冇食菜,我地先点左个沙律Greek Salad with Feta Cheese($115),希腊沙律都几多料,有车厘茄、青瓜片、洋葱、红灯笼椒。我都系第一次食沙律有红灯笼椒,都几好食!Feta Cheese系山羊奶芝士,软软地,又唔会太腻,少少咸,食多几粒都唔觉太饱。至于沙律个sauce我估有及醋、柠檬汁同橄榄油。不过除左呢几样我估仲有其他香料,呢种味

Greek Salad with Feta Cheese
由于太多餐冇食菜,我地先点左个沙律Greek Salad with Feta Cheese($115),希腊沙律都几多料,有车厘茄、青瓜片、洋葱、红灯笼椒。我都系第一次食沙律有红灯笼椒,都几好食!Feta Cheese系山羊奶芝士,软软地,又唔会太腻,少少咸,食多几粒都唔觉太饱。至于沙律个sauce我估有及醋、柠檬汁同橄榄油。不过除左呢几样我估仲有其他香料,呢种味唔会喺出面食到,咸香开胃,有机会真的想请教下系咩汁呢!
Tapas Platter
Main点左($162),呢个系店员介绍的。薯仔波既外表只系微焗,唔会太㶶,sauce有少少辣。橄榄原粒食有点重口味,所以我只系食左两粒。有一大条芝士,好似配红酒会正啲(不过我点左白酒)。两小匙的沙律好精致,九层塔的香味好出。豆腐卖相好好,同个sauce都好夹,不过好易夹散,可能整得太干,中间的水份都抽走了。我觉得呢个main几特别,睇得出用心工匠,不过sauce的口味就未必个个都岩啦。
因为惊唔够饱(其实最后食唔哂...),叫左 Meatless Balls in rich tomato sauce + pasta ($168),Meatless Balls系冇肉既"肉丸",肉丸主要系用磨菇做,之后再用调味去令到佢似真正既肉丸,一咬开已经散散地,口感略嫌唔似肉。不过个味真系似猪肉!几惊喜!而且磨菇都好香口。意粉有啲硬,蕃茄汁好开胃。
Revival
本来有啲担心叫smoothie会太饱,因为smoothie都有啲厚既质感。但我见佢有咁多特别既组合决定要试下,所以男朋友拣左Revival($60),系芒果、柠檬、青瓜同香蕉打出黎既。一饮就饮得出香蕉味,吞左后会"回甘"青瓜既余香。我最饮唔出芒果既味。呢个smoothie都几惊喜,我有谂过佢系咁好饮!开头以为呢个组合会怪怪的。同埋饮左佢有消化左好多既感觉!
Del Veneto Pinot Grigio (Italy)
我仲叫左杯白酒Del Veneto Pinot Grigio(Italy)($75),来自意大利的,我觉得不过不失啦。好似配沙律最好饮。

虽然最后我地食唔哂,因为上一餐太济肚了,但我地都觉得食呢餐系冇错既。因为真系好fresh!店员既service系非常之好!希望有机会再来!
2015-03-15
庆祝纪念