2017-07-12 1087 浏览
呢间素食可谓老字号,是日休假,之前几日食得较肥腻,突然想转转口味,带妈妈去咗试呢间素菜馆试吓。一睇Menu 款式够多样化多新颖,日韩中西泰越式都有,因为妈妈唔食生嘢未试过寿司,于是点咗个牛油果馒鱼寿司佢试,牛油果好新鲜,素鳗鱼就脆卜卜都几得意,加少少芥末都ok前菜系盐水煮枝豆,够稔。另外点咗鲍鱼鸡丝粥、日式蛋卷、软壳蟹米纸卷。鲍鱼鸡丝粥嘅素鲍鱼好咬口,加咗好多姜丝,清清地几好味。日式蛋卷同一般日本餐厅都系甜蛋卷,配少少沙律菜,但得几件又唔特别滑,小伏。最伏系个软壳蟹米纸卷,米纸偏靭,至于馅料系大量沙律菜加炸脆咗嘅紫菜,紫菜系唔错嘅,但问题在于沙律菜唔知系非时令或唔够新鲜,苦味甚多,虽然呢餐预咗食菜多,但沙律菜令我有D 失望。睇番对面台嘅外藉情侣点素北京填鸭,中式菜加饭,似乎更好味,后来搭台嘅两位女士话多士系招牌菜,睇嚟要参考番openrice 介绍再食。值得一赞系玄米茶够香,食素容易体质偏寒,配炒过嘅玄米茶就够暖胃啦!另外,侍应姐姐都好nice, 见我地想冲中药粉,主动帮我地加热水座溶佢埋单二百几,收费偏贵,但似乎好多食客有贵宾卡㖞

值得一赞系玄米茶够香,

埋单二百几,收费偏贵,但似乎好多食客有贵宾卡㖞
2017-05-13