2.12.2006 (Sat)今日,我同男友补祝生日,之前我上openrice网站睇餐厅食评,最后拣喱间餐厅。之前我都去过埃及和希腊,都试过中东菜式。间餐厅布置都几有特色,气芬唔错。侍应服务非常好,我8:35 p.m.埋单时,佢主动话比我知8:45 p.m.左右会有个肚皮舞蹈,叫我睇埋先走,very nice!!!!!!喱度食物水准高,份量亦好足,我隔离一大班外籍人士,个个都话very nice,而且佢已经过几次!之前睇食评时,个个都话如果拣2个set dinner会食唔晒,于是我要1个set dinner,再另外叫1个main dish及2杯cocktail。个set dinner包1个汤、1碟什锦拼盘、中东面包、1个main dish(11拣1) - 有牛、羊、鸡、鱼......仲有是日甜品。MON - THUR ($250 per set); FRI - SUN ($290 per set)由于,我唔食牛同羊,所以我拣鱼同鸡。Set dinner:- 什锦拼盘1. 有5款用不同豆制成特色酱,涂在中东包上食,味道一流。2. 什菜沙律3. 酱汁肉丸4. 2件得意饼食(1件有
2.12.2006 (Sat)

由于,我唔食牛同羊,所以我拣鱼同鸡。

Set dinner:

- 什锦拼盘

1. 有5款用不同豆制成特色酱,涂在中东包上食,味道一流。

2. 什菜沙律

3. 酱汁肉丸

4. 2件得意饼食(1件有香草味、另1件有少少cheese)

- Fresh seabass (鲈鱼) with tomato, bell pepper and red onion
(汁超正,鲈鱼好滑)

- Spring chicken filled with a mixture of wheat berry and fresh dates
(鸡煎得好香口,鸡内包著一小麦、枣蓉和果酱,一粒粒,好有质感,好特别)

- 2杯cocktail
(橙色- Habibi Forever,有vodka,其实酒味唔浓。
绿色- 冇酒、有少少薄荷,唔记得咩名)

- 甜品
其实之前去过希腊,知道中东甜品劲甜。不过今次未系超甜,但都系甜架啦!酥皮包著nuts,maybe有honey,我都唔知咩,但试无妨。

间餐厅一入门口左手边有个特别座位(洞穴型设计的小室) ,不过我嫌迫,想坐得舒服,所以冇坐,有兴趣订位时可要求。

(如果想试特色异国菜式,不妨试Habibi(佢隔离有间Habibi cafe - 有中文MENU,我唔知系咪同一集团,千万唔好入错。Habibi装修靓好多,全英文MENU和对答,但真系值得一试。)