茹絲葵牛排餐廳

Ruth's Chris Steak House
2015-07-20 5340 浏览
 搬左之后第一次帮衬, 第一个感觉就系有点可惜, 以前系地舖, 出面冇遮掩, 成个尖沙咀海傍尽入眼帘,加埋夜晚的夜景真系好舒服又靓, 而家搬左上商场1楼, 窗外反而多左点树, 遮左半个景只系望到树顶同对面海, 高左反而冇以前咁靓。不过最重要都系食物水准依然keep 到, 点侍应的服务都好好, 只会企系远处留意我地张枱, 俾客人好大空间之余, 要揾人又唔会等好耐, 可以好好enjoy 个晚餐, 俾人好舒服的用餐环境。Sizzlin' Blue Crab Cakes – 每次必叫的crab cakes, 唔知系咪太耐冇食, 觉得个crab cake 好似细粒左, 不过味道冇咩点变, 成个crab cake 都充满蟹肉, 好足料, 面头有较大块蟹肉, 等你可以食到蟹肉的鲜, 下面个球系蟹肉丝, 虽然食唔出个sauce 有点咩, 有点似cream 的感觉, 但加左牛油所以好香, 加埋少少柠檬汁食好开胃, 个碟上面有点红红绿绿的拌碟都好靓, 同埋而家有个袋仔装住半个柠檬俾我地用, cute 得来又唔怕整污漕只手, 好贴心Ribeye – 今次叫左个16 ounce 的ribeye 俾2位男士sh

lemon juice
Sizzlin' Blue Crab Cakes
Ribeye – 今次叫左个16 ounce 的ribeye 俾2位男士share, 上枱前已经帮我地分开左la, 所以相入面的系8 ounce 的份量, 叫老公切左1/5俾我试下, 因为系medium well, 来到时仲有少少血水, 用佢个热碟再自己煎一煎就啱啱好la, 肉眼带少少肥, 食落有咬口得来唔会韧, 肉味浓, 仲有点肉汁, 唔干, 个边边位仲煎得好香, 平时都唔系好钟意食牛扒, 但都觉得呢个好好食
Ribeye
男士食扒, 我地女士就食其他, 叫左Barbecued Shrimp, 新鲜芦笋配hollandaise 同埋Cheese Macaroni. 先讲个虾先, 12只大虾用白酒, 牛油, 蒜蓉同点香料整, 本来睇个名以为系干身的炒虾, 来到先发现系有汤的, 个sauce 好香酒味, 点虾都够弹牙, 不过薯蓉份量唔算多, 浸左落个汤度味道唔够突出, 记得以前餐牌有个纽奥良炒虾, 系大虾配龙虾汤加薯蓉, 个个好食好多, 薯蓉加埋龙虾汤好香好浓, 唔知会唔会出返呢

新鲜芦笋配hollandaise –芦笋够粗身, 好大条, 焯熟左后加埋hollandaise一齐食, 清甜得来又冇渣, 可以中和下其他食物的油腻

Cheese Macaroni – 呢个可以话系全晚的败笔, 因为个cheese 劲咸, 通粉又唔够咬口, 本来因为妈妈唔舒服唔食得煎炸野怕佢饿先打算叫呢个, 但系整得劲咸, 我地每人share 少少食完都好口渴, 个厨师落得好重手
最后以Chocolate Molten Cake 作为今晚的结尾, 佢个甜品menu 我都试食左7成, 呢个cake 系咁多款甜品中我的最爱, 面头有一大球vanilla 雪糕, 下面就系好似心太软咁的朱古力蛋糕, 蛋糕食落暖暖地, 够湿润, 仲好浓朱古力味, 加埋流出来的朱古力浆一齐食, 钟意朱古力的人一定好满足, 不过面头的雪糕融得好快, 想食就要快手la….一个cake 有几种唔同的texture, 口感好丰富..个cake 最好几个人share, 因为都有点甜, 食得多都会漏
Chocolate Molten Cake
因为订枱的时候同餐厅讲左有人生日, 所以佢地都会好贴心咁送个cheese cake 加杂莓cream 甜品俾我地, 仲帮我地影左张靓相, 本来以为系保丽来, 点知原来系传统个点相, 贴系张卡上面再入信封俾我地, 咁样都唔错, keep 起上来仲方便点tim…
2015-07-17
庆祝纪念