2022-07-24 1269 浏览
朋友仔请我来食饭,之前在OpenRice看看有什么东西吃,因为太少人写假日bunch有什么东西吃,所以我有决定分享下俾大家睇有咩食。朋友冇特别request,但我地都坐系非望街景窗边位。佢话我知每张凳套上的人样系系半岛做超过廿年的员工~~坐低左,会有侍应解释menu 食乜,我同朋友仔最关心就系有咩任食。原来除左main course,所有野都系任食。首先会有一杯welcome drinks,就系用pineapple + soda.之后就上包同French toast有三种不种的煮法的蛋可以选,我就选咗egg Benedict 食完包之后系我最爱的海鲜,海鲜有3盘,用冰镇上的冻海鲜(龙虾🦞、鲍鱼、带子、螺)、烟三文鱼、熟小件海鲜(鳕鱼、北极贝(好硬)、虾、八爪鱼)。鲍鱼系有腌过,好食;龙虾有好多膏,不过佢只会在第一round 上蟹钳,再encore 都冇钳上。之后有汤(南瓜🎃汤同鸭肝汤)主菜我拣左猪,我fd 选羊架;好在主菜唔选大份。之后上芝士并盘~~我已经饱到食唔到了至于甜品,个人觉得太甜雪糕,我哋只试左2款味,冧酒同柠檬~~大家个胃可以的可以试晒
之后就上包同French toast
之后有汤(南瓜🎃汤同鸭肝汤)
主菜我拣左猪,我fd 选羊架;好在主菜唔选大份。
之后上芝士并盘~~我已经饱到食唔到了
至于甜品,个人觉得太甜