2018-07-27
妈妈放假系放星期一,所以大多数星期一会同佢食好嘢~ 前阵子去咗上环嘅一间咖啡室同店长讲开,原来佢哋喺永光中心开咗间意大利餐厅~上黎Openrice睇睇个环境,摆设装修都好girly 好啱女仔去~我谂大家都有同感逢星期一嘅餐厅系比较静嘅 ,所以当晚人唔多,我哋都周围影下相,有一个比萨斜塔,仲有d flamingo嘅摆设~每道菜都有店员介绍,先嚟手工面包配肉酱温泉蛋,将蛋搅烂混埋肉酱,再放上手工面包上,肉酱香滑又唔太咸~另一头盘:野生蜂蜜与法国芝士、有机蕃茄酿蜜钱、小农水耕沙律呢个头盘系有次序食嘅~先食芝士,之后整粒蕃茄蜜饯加埋片罗勒一齐食,一啖有三种味道,超级香既罗勒香味,蜜饯既甜比蕃茄中和咗,清新有层次~ 最后食沙律菜清清味蕾迎接下一道菜!香煎蟹饼配日本山葵毛豆泥煎咗嘅蟹饼,外层脆边松软,入面一丝丝嘅蟹肉, 真材实料配埋特制嘅wasabi毛茄酱,更添味道~当日餐汤系忌廉杂菌汤 杂菌Blend 得好幼滑,不腻又带点奶香~焦化牛油肉眼上盖配羊肚菌黑蒜配杂菌红酒肉汁一上台已经见到肉质鲜嫩,中间透红。店员话呢个肉眼,系不停用汁喺外层淋落去,刚好系medium既程度~ 加埋其他配菜衬托下,摆盘好
上黎Openrice睇睇个环境,摆设装修都好girly 好啱女仔去~ 我谂大家都有同感逢星期一嘅餐厅系比较静嘅 ,所以当晚人唔多,我哋都周围影下相,有一个比萨斜塔,仲有d flamingo嘅摆设~ 每道菜都有店员介绍,先嚟手工面包配肉酱温泉蛋,将蛋搅烂混埋肉酱,再放上手工面包上,肉酱香滑又唔太咸~ 另一头盘:野生蜂蜜与法国芝士、有机蕃茄酿蜜钱、小农水耕沙律
呢个头盘系有次序食嘅~
香煎蟹饼配日本山葵毛豆泥
杂菌Blend 得好幼滑,不腻又带点奶香~
焦化牛油肉眼上盖配羊肚菌黑蒜配杂菌红酒肉汁
一上台已经见到肉质鲜嫩,中间透红。店员话呢个肉眼,系不停用汁喺外层淋落去,刚好系medium既程度~ 加埋其他配菜衬托下,摆盘好靓。
薯仔丸子系由台藉厨师亲手做嘅,薯仔丸子嘅质感烟烟韧韧,仲有淡淡薯仔嘅香味。
蕃茄肉汁同先前头盘嘅肉酱有啲似~味道都好夹! 甜品有2个:
Traditional Tiramisu
一向钟意Tiramisu嘅我一啖入口,酒味好重,好钟意呢个质感好软绵绵,仲有好香既咖啡味!
Mango Panna Cotta
可能呢期嘅芒果当做,好甜嘅关系,确实系甜咗啲。
店员话厨师其实落糖唔多,一般会保持原味,不过配合埋下面嘅奶冻,加埋芒果既甜,其实刚刚好!