2020-06-06 1391 浏览
唔好怀疑,点解出面热辣辣32度我地会走去食四川菜,因为食辣系一种魔力,无论上次食得几辛苦,总要定时定候回味下。今日去呢间老川皇,男朋友话一定要试个酸菜鱼,我就点都要干锅肥肠,淀粉质方面有红薯粉同埋炒土豆丝。最后开反2枝老金威,极麻甩,极舒爽!酸菜鱼方面我地选左桂花鱼,鱼肉好滑,酸菜汤底好入味,加上酸野本身开胃,一片接一片不停口,美中不足既系酸有余而辣不足,要另外再点辣椒油先得!干锅肥肠好香好惹味,粒粒肥肠既肥瘦分布都好平均,一啖咬落去有汁有咬口,质感爽口弹牙,美中不足嘅系唔够大粒唔够多,明明之前食过份量多好多的。淀粉质代表方面,红薯粉普普通通,冇咩特别。但炒土豆丝真心出色,一点都唔油腻,条条土豆丝都炒得好入味,轻轻的小辣恰到好处。总括而言,如果忽然间川菜瘾发作,不妨到一到访,颇有惊喜。

总括而言,如果忽然间川菜瘾发作,不妨到一到访,颇有惊喜。