2011-03-01 10 浏览
今晚和友人gathering,拣咗依间去开的pizza express,因为每次食物都无失望,唯一系服务态度,中国waiter对住中国人就木口木面(尤其系个Manager),但对住外国人就四万咁口,反而有位菲藉waitress好友善,又主动问我们食物O唔OK。此乃题外话,讲返食物,当晚点了:饮品:Ice lemon tea,unlimited refill,$35/glass 好抵饮。(我以前曾试过反映第一杯茶的味道好好,但refill第二杯时就有啲怪味,好明显唔系同一壶茶,反映完后再饮就无依个情况出现啦,抵赞)前菜:Grand Chicken Caesar Saland $103(大):伴碟面包粒好软熟好好味,啲沙律菜好新鲜好爽脆,个酱汁好开胃,但份量比以前好似细咗好多,啲菜得好少。Parma Pizza帕尔马薄饼 $133:依个用”ricotta”and “parmesan”两种芝士一齐做馅,和意大利火腿个味好夹,唔腻,比想像中好食。Salmone Affumicato烟三文鱼薄饼 $126:依个薄饼出黎个时候我有点失望,因为薄饼上的三文鱼已经熟晒,我以为佢系我系意大利食既一样,上

,因为薄饼上的三文鱼已经熟晒,我以为佢系我系意大利食既一样,上面既三文鱼应该系新鲜个种,另外系香港一间意利餐厅都食过一样的,点知依度系熟既。大家都知啦,熟咗既三文鱼一定有啲腥味,但配埋佢个cream cheese一齐食就好好味,食落都OK。

Spaghetti ai Frutti di Mare大虾海鲜意粉 $109:意粉al dente有微辣,酸酸地好醒胃
,鱿鱼新鲜,青口无食,蚬肉OK,虾鲜甜,但绝对唔系大虾,系虾仁,食到依度我好肯定他们的份量和食材都少了。

Four Seasons Pizza四季薄饼 $125:友人迟黎一个人食晒,睇佢食得津津有味应该OK,一个薄饼有齐四种口味,唔错呀。

最后由友人请客,5个人埋单 $8xx。多谢!

2011-02-28
庆祝纪念