2016-05-04 402 浏览
友人话我知诺士佛台依间bar 4至9点happy hour我就放学去揾佢地倾下计食下野 泥到6点几7点 岩岩好 食完野就10点甘走good! 去bar重点当然系啤啤佢 但一入去到我俾啲cocktail同白酒吸引住左 睇睇个饮品menu 劲长劲多野饮 最后好彩无犯选择困难症 拣左饮Blue crisp同RieslingBlue crisp $58(HH) 原价$95 去bar既吸晴大法就系蓝色饮料 第一已经吸引到我同友人既眼睛 点解佢蓝毛毛甘既色 就系因为入面带蓝柑橘酒 仲有菠萝汁柠檬汁黑朗姆酒制成 沟埋一齐都几fresh 而酒既味突出 所以无伏到㖞 因为我最怕啲cocktail酒味吾重 好似饮紧mocktail甘 但依杯啲色又靓又饮得 正Riesling $40 原价$60 影依张相前我仲饮左几啖 所以其实happy hour泥饮系几抵 依杯都几friuty 甜甜地 好顺口 我好钟意 同行友人仲饮左几杯添 好饮得啵饮左啲酒 我地就倾好食咩啦 一路饮酒一路等野食泥 估吾到泥bar饮酒佢restaurant个边都做得好好 所以晚餐泥依度解决 食餐好既再饮到够先番屋企 friday shou
友人话我知诺士佛台依间bar 4至9点happy hour
我就放学去揾佢地倾下计食下野

依杯都几friuty
甜甜地 好顺口 我好钟意 同行友人仲饮左几杯添 好饮得啵
Riesling
饮左啲酒 我地就倾好食咩啦
食餐好既再饮到够先番屋企 friday should be like this!!!
餐具几特别 好有风味
气氛好好
有啲置身于货柜入面 同有复古同异国风情
menu既名都好详细
特色慢烤猪及脆猪皮$138 慢煮甘有gimmick 原来依间餐厅都有慢烤野食
依个有惊艳到我 而友人之前有泥过port食过依碟野 所以都推介我地食 仲有最靓既猪腩肉 真系几靓 啲肉嫩滑 吾嚡 而点解要系"及脆猪皮" 我终于明点解 因为猪皮比较脆
连住肉甘切既话就难d 但拎住泥食又几过瘾 同埋富咸香
洛杉矶玉米配辣椒青柠科蒂哈cotija $75 小食泥讲我好钟意依碟
因为啲粟米好甜 同埋配上既酱,cheese好正 芝士用左墨西哥chesse 又吾会好heavy 仲可以挤啲青柠同佐以辣椒食
但佢既辣椒坚辣 钟意辣既泥到依度一定fit晒 食乜隔离都已经配好左辣椒 吾洗你order佢拎比你架
烤虎虾配克里奥尔蒜泥蛋黄酱$128 懒人劲食 劲窝心 meet埋壳比你 要用番我妈咪个句 洗吾洗喂埋你食啊
haha 而虾就好弹牙
128依个价钱抵佢收 在下最惊就系梅既虾
而且happy hour嘛 梗系要食得happy啲 同埋佢话烤既 所以好香 好惹味 我仲啜埋啲膏去食添
培根迷你汉堡配车打干酪,洋葱,密西西比沙律酱
培根迷你汉堡配车打干酪,洋葱,密西西比沙律酱$138 我地都系burger控 所以饮左几啖酒都想食旧burger 多人去食可以食多啲款式 食左半个mini burger都止左我既burger瘾
同埋好有水准㖞都 件扒微微粉红 有口感 配埋啲酱吊下味仲有cheddar cheese同bacon
mini burger仲配薯条 上面撒左辣辣地既粉 都几香口又脆
而且摆耐左都甘好食
大西洋鳕鱼炭烤甜玉米西班牙辣肠$168 主菜中我最爱就系依个鱼 真心推介
虽然小贵但我第一次食甘嫩同水润既鱼 平时去个啲餐厅既鱼可能系雪藏既 又或者用鱼柳泥整先会食落滑 但依个鱼我觉得佢系厨艺加上料上乘先可以整到甘嫩滑
叉落去个刻feel到佢好滑 我系成旧甘咬无切开 一咬开啲鱼油既脂香 同埋明显地煎到系锁到啲鱼汁系入面
所以保持到入面好水润 下面既配料都不容小觑
粟米香甜辣肠有嚼口
烤乳猪酸梅酱土豆泥$228 依个相比起上面我既最爱就稍为逊色 因为我钟意食鱼多啲
同埋已经上左一碟系猪肉 所以可能有点麻目
但因为同行友人钟意食猪 所以都嗌左依个比我地食 虽然见到甘多碟菜但系其实多人食 一齐share就可以少食多滋味 而依个乳猪烤得好香 但又无个脆猪皮甘脆 同埋依个系薄皮啲 但迎来系猪皮下有啲肥膏
我几钟意 因为有啲食猪手既feel 仲可以沾旁边既酱汁 我就钟意类似bbq sauce个只 而乳猪底下仲有啲原只小薯仔垫底 烤左既薯仔食落好顺滑 少少薯蓉feel
最吾钟意生既薯仔 依个熟透左 连埋薯皮食 比食炸薯条健康
hot cookies and icecream
曲奇饼配冰淇淋$68 女仔gathering点小得甜品
而依间bar都好识做 有几款甜品系menu上面 依个hot cookies and icecream 一冷一热 冰火交融 我又几钟意 但cookies偏硬 可以无甘腻 个人比较嗜甜

PORT都几岩吹水
野食又一流 但价钱就小贵既 不过如果happy hour泥饮酒配2,3碟菜 都ok既
weekend系需要犒劳自己
ps最后走时去toilet 发现新奇有趣既事 男女厕中间既洗手盆得一个出水位 如果甘岩撞正一男一女一齐出泥 分分钟有艳遇 shyshy
Riesling