餐厅: Le 188° 餐廳及酒廊
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-07-09 3677 浏览
5月都嚟过Harbour Grand Staycation,𠮶阵跟package去咗Harbour Grand Café食Buffet今次再嚟品尝酒店另一间餐厅,拥有无敌大海景,叫得188° 就知佢系188°饱览整个维港景色我哋7pm嚟到,天仲未黑,已经好开心好写意,再入夜一样咁靓,再加啲浪漫感觉,呢日真系好开心好enjoy🥰Staff service都好好,每碟上菜都会讲解👍🏻🥖餐前面包有3款味道,都一样软熟好食,可以搽牛油、橄榄油等🐄美国牛肉鞑靼配黑松露第一次品尝牛肉tartare,之前一直唔敢食,今次相信酒店品质保证就初尝了先将牛肉tartare放到法式多士上,可以加啲青瓜粒、红椒粉、紫洋葱碎增加口感,另外仲可以沾上特制酱汁一同进食牛肉tartare口感似吞拿鱼tartare,有其他配料吊味会比较易入口和香口🉐🥒芒果青瓜蟹肉沙律卷配西瓜柑橘藏红花汁好清新嘅口感,全因用咗青瓜片去包住蟹肉沙律,啖啖蟹肉鲜味十足,加埋青瓜片同伴碟嘅西瓜粒、蜜瓜粒、芒果粒,清新开胃🉐🥄野菌浓汤卖相浓郁,仲有好多野菌,好少见咁足料,建议可落少少黑椒碎提升味道🉐🍸伏特加柠檬雪葩为下一道main作清口腔之用,

Staff service都好好,每碟上菜都会讲解👍🏻

🥖餐前面包
有3款味道,都一样软熟好食,可以搽牛油、橄榄油等

🐄美国牛肉鞑靼配黑松露

🥒芒果青瓜蟹肉沙律卷配西瓜柑橘藏红花汁

🥄野菌浓汤

🍸伏特加柠檬雪葩
为下一道main作清口腔之用,柠檬雪葩非常清新,仲有少少伏特加味,酒味刚好,真系令口腔有种焕然一新嘅感觉🉐

🍝鸡油菌洋葱意大利宽面配菠菜芝士汁
宽面只有一条,唔好以为份量咁少啊,其实未食主菜前已经饱咗大半,佢呢个份量其实啱啱好
宽面入面有菇菌,好特别,配上菠菜芝士汁,味道唔错

🐟香煎智利鳕鱼柳及加拿大带子配青豆汁及姜汁泡沫
鱼味非常新鲜香浓,无太多调味,完全食到佢嘅鲜味,带子更加系鲜甜无比,呢个main系我最爱主菜🉐

🐄荷兰牛仔柳配开心果藏红花汁
要咗五成熟,牛仔柳肉味几浓比较有口感,沾上酱汁更好,另外薯蓉好滑溜

🍰焦糖千层蛋糕
绝对系我食过最好食嘅焦糖味千层蛋糕,焦糖千层好有脆糖嘅脆身口感
味道虽然偏甜,因为毕竟系焦糖味,但入面有一啲微酸食材可以中和味道,我自己就好钟意,想再食多件🤤🉐

☕️即磨鲜咖啡或茶
最后饮返杯热饮解腻消滞,作为呢餐完美句号

💰$888/person (special menu)
$698/person (平时4 dish dinner menu, 有starter, soup, main, dessert)
🚩Le 188° 餐厅及酒廊 (北角) @le188restaurant_lounge
📍北角油街23号港岛海逸君绰酒店41楼 @harbourgrandhongkong
2022-07-06