餐厅: 德國餐廳 (Mikiki)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-11-10 2567 浏览
前阵子去咗位于新蒲岗的Mikiki,皆因呢一间商场可以带埋爱犬一齐进入, 咁朋友就可以带埋非常可爱兼痴身的「柴柴」 一齐出嚟食餐晚饭。千挑万选, 拣咗呢一间位于餐厅外围嘅德国餐厅《Das Bier》, 由于疫情已经成年几冇去过旅行, 唯有靠美食去一解旅行瘾, 就当去咗德国嘅啤酒节。餐厅虽然比较细, 但装修都有少少德国风格,吊灯、木枱等格局都同德国餐厅好像样。另外最赞嘅就当然系有户外座位啦, 依家天气凉凉地,坐户外超舒服, 加上有少少灯饰,都几有feel。前菜《烟三文鱼拼凯撒沙律》, 令人意想不到份量系咁大碟。 凯撒沙律用上咗最新鲜而且翠绿嘅罗马生菜, 加上点缀嘅洋葱圈, 食起来增加咗清甜嘅感觉。 加上份量劲多嘅烟三文鱼, 微微咸香令整个沙律更为诱人。 加上咗parmesan cheese以及面包糠,令沙律嘅口感更为丰富。至于香肠就选择咗亚洲fusion嘅《冬阴功、青咖哩香肠拼盘》。 第一次食冬阴功同青咖哩味嘅香肠, 一入口果然令人有惊喜, 充满肉香,而且又有泰式风味。至于白色嘅就系牛肉肠, 外皮脆, 食落充满肉汁, 可以慢慢品尝到当中的香草香气。 而家最钟意就系点英式芥辣, 钟意佢比较

至于白色嘅就系牛肉肠, 外皮脆, 食落充满肉汁, 可以慢慢品尝到当中的香草香气。 而家最钟意就系点英式芥辣, 钟意佢比较攻鼻, 比较刺激。

另外香肠拼盘下面仲有大量的德国酸椰菜, 德国酸菜的酸度刚刚好, 食得太多香肠感觉比较油腻, 食啲酸味味嘅酸椰菜就可以中和一下。

总括嚟讲, 餐厅食物质素相当高。另外,钟意饮啤酒嘅朋友 可以试下个款德国啤酒,相信更有feel。

• 烟三文鱼配凯撒沙律
  • 德国香肠拼盘