2010-08-09 7 浏览
经朋友介绍,一行6人去到荃湾哩家餐厅到试下啦~果然冇介绍错,good recommendation!!!一入餐厅就见装修怀旧得嚟却又有点古典味道,店子虽小,但一点都唔觉坐得迫,仲几舒服啊~我地点咗每人一个set dinner,大部份人都点了一个厨师推介"鹅肝拼牛柳"~只有两个朋友点咗"香煎牛柳拼大菌配细菌"同"香煎羊架",先嚟头盆"忌廉焗生蚝",生蚝好新鲜,虽然系焗蚝但仍保持有蚝汁同淡淡的海水味,蚝肉又爽口,掂~!!!之后有"龙虾海鲜汤",好浓郁同creamy,好足料呀~!!!到主菜"鹅肝拼牛柳",鹅肝煎得好脆口而且甘香,食落一d都唔觉油腻,正~!(好想再食多一块呀,哈哈~),牛柳都整得好好,香冧好味,配的意粉软硬度又刚好,食落好有口感~朋友的"香煎羊架"同"大菌配细菌"话都好好味,菌类好新鲜,味道刚好~另外,我地仲叫咗d小食~"翡翠螺(冷盘)"同"炸生蚝",两样都好好食,特别系"翡翠螺",好大只同好鲜甜,值得一试~最后到甜品,"木槺布甸",,好幼滑,甜度又适中,朋友试了一个"心太软"同"芝士冻餠","心太软"好香,离远就已经闻到好香朱古力味,朱古力味好浓,"芝士冻餠"同一般唔同,佢唔
只有两个朋友点咗"香煎牛柳拼大菌配细菌"同"香煎羊架",先嚟头盆"忌廉焗生蚝",生蚝好新鲜,虽然系焗蚝但仍保持有蚝汁同淡淡的海水味,蚝肉又爽口,掂~!!!之后有"龙虾海鲜汤",好浓郁同creamy,好足料呀~!!!到主菜"鹅肝拼牛柳",鹅肝煎得好脆口而且甘香,食落一d都唔觉油腻,正~!(好想再食多一块呀,哈哈~),牛柳都整得好好,香冧好味,配的意粉软硬度又刚好,食落好有口感~朋友的"香煎羊架"同"大菌配细菌"话都好好味,菌类好新鲜,味道刚好~另外,我地仲叫咗d小食~"翡翠螺(冷盘)"同"炸生蚝",两样都好好食,特别系"翡翠螺",好大只同好鲜甜,值得一试~最后到甜品,"木槺布甸",,好幼滑,甜度又适中,朋友试了一个"心太软"同"芝士冻餠","心太软"好香,离远就已经闻到好香朱古力味,朱古力味好浓,"芝士冻餠"同一般唔同,佢唔系mousse,又唔系creamy,而系一个好似雪糕咁,比较特别~!而且芝士味比较清淡,饭后食就刚好,唔会太甜腻~之后仲要加埋个餐饮,真系好满足的一餐啊~^?^而且价钱又平,食物水准又咁好,下次再有gathering一定会再嚟食过~

p.s.:店内的员工全部都好nice而且好有礼貌,good service~!
食物卖相都整得好有心思,美中不足只系唔记得影低d相,因为个个都只系挂住食,哈哈~不
过唔紧要啦~下次影番补番数吧!
2010-08-08
  • 忌廉焗生蚝