2022-11-14
Tempo Tempo绝对系城市中嘅Hidden gem, 冇谂过隐藏于密集太古坊商业大厦内, 竟然有一间咁高质嘅意大利餐厅! 呢度嘅食物质素绝对系一分钱一分货, 用餐环境亦非常舒适❤️ 餐厅大部份都系梳化座位, 设有室内同室外雅座! 放假同朋友黎chill 番一个晏昼, 或者夜晚约情人黎浪漫撑枱脚都都好岩🥰先来一客餐前面包, 正宗意大利式嘅食法: 橄榄油加黑醋.再来另一味意大利signature dish: BURRATA CLASSICA. 采用咗西西里入口嘅蕃茄, 味道非常鲜甜. 芝士嘅牛奶味好浓郁, 口感creamy软滑入口香浓而不腻👍🏻DECADENT PRAWN COCKTAIL用特制沙律酱调味过嘅鲜虾加上杂菜沙律🥗, 既开胃又美味🤤IL GRANDE TAGLIERE (A grand selection of our salumi meat and cheese. with condiments) 一上枱时我同有人都忍唔住哗一声😂呢个Platter嘅份量之多简直系惊人! waiter先生回应: “This is Italian style! nothing is too
先来一客餐前面包, 正宗意大利式嘅食法: 橄榄油加黑醋.
DECADENT PRAWN COCKTAIL
用特制沙律酱调味过嘅鲜虾加上杂菜沙律🥗, 既开胃又美味🤤
一上枱时我同有人都忍唔住哗一声😂呢个Platter嘅份量之多简直系惊人! waiter先生回应: “This is Italian style! nothing is too much” 除咗精心调味过嘅生牛肉他他, 仲有黑松露味嘅salumi, Parma Ham同埋芝士etc. 非常好味同非常丰富. 食完已经饱咗5成😂
Main dish 1: TAGLIATA DI MANZO 和牛西冷配西兰花苗及烤焗薯仔
一咬已经食得出呢块牛肉嘅水准非常高, 牛肉味香浓之余口感非常之嫩, 特制酱汁亦非常惹味。值得一赞嘅系配菜薯仔西兰花苗都煮得非常出色!
Main dish 2: CHEESE WHEEL AL TURTUFO
将意大利粉放喺有三种唔同牛奶制成嘅芝士盘上炒, 再加入大量黑松露调味, 大大块黑松露片见到已经双眼发光🤓 除咗卖相一流之外黑松露味同花士味非常香浓! 必点菜式之一❤️
甜品朱古力千层蛋糕配上柠檬雪芭, 一酸一甜好过瘾~ 饮品方面点左Lavender Soda, 清甜解渴😇