2017-04-05
今日提早庆祝朋友生日,就去左褔村到食真系好少先会去食高档嘅日本料理,好开心一入到去,店员都好有礼貌款待每位客人,我地坐bar 枱,可以见到师傅为我地准备食物厨师发板有几个价位可以选择,我地拣左$1300第一道黎当然系沙律前菜,用波菜做沙律,仲加左d蟹子同洋葱,好醒胃啊仲有一份系芥末八爪鱼,酸髪菜,半熟嘅呑拿鱼,开胃好食,酸发菜都系第一次试跟著就黎左个刺身并盘,佢有好多样选择,样都好好食,好精致,好正有牡丹虾,呑拿鱼,拖罗,𩽾康鱼肝,油甘鱼腩,同海胆配油甘鱼片拖罗令我毕生难忘,香港真系好小可以食到啲咁肥美嘅拖罗牡丹虾好鲜甜,好大只呑拿鱼都好好食,我平时吾会食呑拿鱼,因为觉得好腥,点知呢间一d腥味都冇,仲好甜海胆同个鱼都好夹,好鲜甜爽口呢个带子都系好鲜甜好厚肉,佢烧一烧先再放系个汤到,真系好鲜好好食呢个汤都系十分好饮同埋好清我本身以为系冬瓜嘅野,跟著店员话俾我知系叫芜青,佢好爽口好鲜甜,再配上d葱,成个汤都好好味,呢个叫芜青系十二月当造,平时都冇架鳕长毛蟹壳,有几条蟹脚铺系面仲有d金箔系面,个底系一d焗左嘅薯仔,蟹肉,忌廉,醋捞埋,都吾错喔跟著黎左几款寿司,呑拿鱼,赤贝,生菜包住三文鱼,寿
真系好少先会去食高档嘅日本料理,好开心 一入到去,店员都好有礼貌款待每位客人,我地坐bar 枱,可以见到师傅为我地准备食物
厨师发板有几个价位可以选择,我地拣左$1300
第一道黎当然系沙律前菜,
用波菜做沙律,仲加左d蟹子同洋葱,好醒胃啊 仲有一份系芥末八爪鱼,酸髪菜,半熟嘅呑拿鱼,开胃好食,酸发菜都系第一次试 跟著就黎左个 刺身并盘,佢有好多样选择,样都好好食,好精致,好正 有牡丹虾,呑拿鱼,拖罗,𩽾康鱼肝,油甘鱼腩,同海胆配油甘鱼片
拖罗令我毕生难忘,香港真系好小可以食到啲咁肥美嘅拖罗
牡丹虾好鲜甜,好大只
海胆同个鱼都好夹,好鲜甜爽口
呢个带子都系好鲜甜好厚肉,佢烧一烧先再放系个汤到,真系好鲜好好食 呢个汤都系十分好饮同埋好清我本身以为系冬瓜嘅野,跟著店员话俾我知系叫芜青,佢好爽口好鲜甜,再配上d葱,成个汤都好好味,呢个叫芜青系十二月当造,平时都冇架 鳕长毛蟹壳,有几条蟹脚铺系面仲有d金箔系面,个底系一d焗左嘅薯仔,蟹肉,忌廉,醋捞埋,都吾错喔 跟著黎左几款 寿司,呑拿鱼,赤贝,生菜包住三文鱼,寿司饭,最后仲黎左个呑拿鱼蓉嘅手卷,件件都好新鲜口感好好,d油脂冲满系个口腔入面,好正,紫菜都好脆 最后黎左个 甜品同水果,系富有柿同红豆奶冻
个柿好爽口,好多汁,好甜,红豆奶冻就好重牛奶味,两个都好夹好好食成餐都好满足 褔村俾我好大惊喜,佢d野真系好精致,样样都好新鲜,好少可系香港食到d咁好食嘅日本菜每一位师傅都好好刀功亦都好nice,希望下次有机会再食