2015-02-04
朋友约去食下午茶先知依到向利园有间Cova.没有电话留位, Tea系3 点钟开始, 要到2:30 先可以去柜台留位, 我早左2点钟就到,店员好好比我留左位先, 跟住行左一阵, 我地就返去食啦~外里望入去, 系得四, 五张枱…但原来必有洞天, 里面分左3 个厅, 外里系见唔到架, 装修高雅, 高级同好有私人空间~ 绝对系"偷食"既好去处~哈哈..下午茶时段系buffet, 所有既野食都放向依张枱上, 左边既一d 热食(pizza, cookies, mini burger, sandwiches, snack food), 中间既有焗既甜品(tiramisu, crème puff, pudding, fruit tart etc., fresh fruit ), 右边既主要系蛋糕(栗子,chocolate, mango, lemon cheese cake, raisin chocolate cookie etc.) 种类好似多但又唔系好多, 但每样都好细件, 好精致.热食不能不提, 上图既米奇Cookie 十分好味, 焗得好脆, 上面有糖粒同埋杏仁碎.生果有点失望... 哈蜜瓜同蜜瓜
下午茶时段系buffet, 所有既野食都放向依张枱上, 左边既一d 热食(pizza, cookies, mini burger, sandwiches, snack food), 中间既有焗既甜品(tiramisu, crème puff, pudding, fruit tart etc., fresh fruit ), 右边既主要系蛋糕(栗子,chocolate, mango, lemon cheese cake, raisin chocolate cookie etc.) 种类好似多但又唔系好多, 但每样都好细件, 好精致. 热食
不能不提, 上图既米奇Cookie 十分好味, 焗得好脆, 上面有糖粒同埋杏仁碎. 生果
有点失望... 哈蜜瓜同蜜瓜有d 坏, 草莓好酸, 反而新鲜菠萝好甜... 蛋糕 – lemon cheese cake
Lemon 味好香, 芝士好滑, 只食到半件已经好饱.. Fruit tart - Blueberry, strawberry, mango
Tart 皮做得好脆, 好精致.. 见到都唔舍得食~
题外话/补充资料:
不过不失既tea, 没有贵价既食材, 只有甜品师傅既手艺同埋高贵既环境!