2018-01-07 317 浏览
如果唔系打算揾个地方同朋友聚聚, 静静地倾下计的话, 都好少会选择去high tea~因为多数High Tea都系甜点居多, 而且多数偏贵, 今次朋友选呢间试业中的La Mer Restaurant & Lounge,系一间主打海鲜的楼上法式餐厅, 下午时段就会每日推出 Afternoon Tea,  最吸引的, 系男神黄长兴开设, 而装修系由雷颂德经手架!!!!!!!!!!!!门口大大个纸板,入到去地方唔算好大, 不过台与台之间空间都足够, 而且门口另一边仲有一个足够坐10人的房仔可以同一班朋友聚会~个人就最Like 深蓝色梳化, 好有质感~坐低就睇睇menu先....发现只有价钱没有 Afternoon Tea 的食物种类, 原来经理过如果写明有咩食, 就限制左厨师对新鲜食材的发挥。而家无写明, 落单时会问清楚客人有无敏感/唔食的食材, 然后厨师就会因应当日对货的新鲜食材去推出不同的食物~我觉得呢个手法都几好, 因为好多酒店/餐厅都只会定期转Menu或者推出唔同主题的食物, 如果刚好讨厌该食材, 反而会流失部份客源。而且餐厅亦会多d走盏位, 食客唯一要留意的, 大概就系如果为左食某

个人就最Like 深蓝色梳化, 好有质感~

原来经理过如果写明有咩食, 就限制左厨师对新鲜食材的发挥。
如果刚好讨厌该食材, 反而会流失部份客源。
而且餐厅亦会多d走盏位, 食客唯一要留意的, 大概就系如果为左食某一款食物而来的话, 最好先致电确认~~

呢个就系两人份的 Afternoon Tea,  甜点咸点各占1.5层但甜点数量较多, 另外加两件Scone。
作为咸点爱好者, 一定系食咸点先!

烟三文鱼牛角酥系我觉得最好食的食物, 烟三文鱼唔会太咸, 而且份量好多!
唯独系牛角酥稍嫌脆身, 如果带点烟韧会更好吃!

第二美味系吞拿鱼车厘茄串, 朋友觉得吞拿鱼太多黑椒,我因为怕腥所以觉得还可以! 配车厘茄好清新~

呢道牛油果酱配红立鱼得到朋友们的一致赞好~
牛油果系当日新鲜食材, 和红立鱼刺身的配搭都几新鲜,
怕腻的话务必要连同两块小小的蕃薯脆片一齐食!

依依不舍地食完咸点就由Scone开始食甜点~
只配了草莓酱没有奶油有点失望, 而且scone唔够干身, 食落似湿蛋糕, 但味道还不错。

呢杯应该系热情果芒果奶冻(还是乳酪?), 好食! 酸酸甜甜好开胃, 下层的奶冻状乳酪偏淡, 中和了热情果的酸~

下层3款甜点中我觉得中间的云呢拿马卡龙最好吃! 不会很腻~

左边系橙味巧克力球, 味道调得刚好, 慕丝状的巧克力也是带苦的种类很不错, 可是个子太大了, 觉得吃光会超腻!!!!!

Afternoon tea 配两杯咖啡/茶, 我就拣左iced cappuccino,  呢度d咖啡豆可能跟我口味很配吧~~杯咖啡出乎意料的高水准㖞!
而且我觉得可以配意式咖啡感觉好划算! $288/2位的价钱其实都几抵, 听说餐厅正在研究推出全甜点/全咸点的tea set, 如果有全咸点我一定再来捧场!!!!
2017-12-30