2010-02-10
星期日摆咗个乌龙,所以响旺日无啦啦走咗出旺角,咁既然去到旺角无理由唔去爱尔兰疯薯整番只热狗架! 虽然我们四人都极饱,但系都不忘买番 3只热狗回家!点知返到屋企唔够ㄧ个钟我哋三个就消化咗两只半热狗啦,大家都仲未够喉添!唉…早知就买 4只大狗啦…呜呜呜…我只系买咗$9 嘅细狗咋!(都唔够摄牙啦!)仲要无得简我最钟意嘅芝士肠添!呜呜呜…不过好彩条不知名嘅肠都好好味+埋酸瓜酱,哇!好好味ㄚ!无论如何我下次ㄧ定要买 2 只大狗!哼…我好想食ㄚ…(遥远的牠) 我最钟意系佢哋嘅热狗系芝士肠加蜜糖介辣($20只),佢哋嘅热狗肠都几大条嫁,个饱又软硬适中,所以整体嚟讲都好好味!(我们觉得)由于,老公唔钟意食芝士肠,佢嫌漏㖞!所以我咪 order 咗个烟肉肠加酸瓜酱比佢啰!依!但系都几好味㖞!佢呀(我老公)!连响超市买嘅极品车打芝士肠都话漏,仲食到打晒冷震添!哇!我同阿仔就话不知几正!(减价都要买成 $49.9 包嫁) 不过,我试过佢哋嘅焗薯皮,味道都系ㄧ般啫,始终觉得个香味‘踭’D,但系佢都系好过我上
爱尔兰疯薯整番只热狗架!
狗!哼…我好想食ㄚ…(遥远的牠)
正!(减价都要买成 $49.9 包嫁)
系好过我上次介绍过果间 Anothy 嫁!估唔倒? 因为佢够薯味啰!至于,佢哋出名嘅薯条,
我就无试过嗱!Why?因为我已经中咗 Mcdonald 嘅薯条毒,深深爱上佢哋嘅味精味道不能
自拔嗱!
讲番 Ireland's ,我须然都爱吃佢哋嘅酸瓜酱,但系我觉得只酱系有味精嘅,因为我
食完会觉得个口有 D ‘行行地’又有小小口渴! 不过,下次我都会试嘅!(试问家镇除咗
住家饭,边道无味精嫁?!只差多与少啫!你唔好同我讲鸡粉∕鸡精唔系味精啰!)其实,
我本身系唔食酸瓜∕青瓜嫁,但系食热狗就除外啰!
我食过 IKEA 嘅热狗,觉得个饱略硬、酸瓜酱很酸,但 $5 噤抵食你想点?!N 年前
又食过阿苏介绍个间老牌快餐店嘅热狗,觉得都几好、好多酱汁!上年又去过铜锣湾纪律部
队区乐部里面嘅西餐厅,食过热狗同多士,又觉得佢哋D 饱都好正!新鲜又有弹性,总之好
味!但,现在,仍然荣登我嘅 Hot Dog 第ㄧ位,始终都系这间爱尔兰疯薯(Ireland's
potato)!第二位?咪纪律部队区乐部里面嘅西餐厅嘅热狗啰!
下次去开登打士街(家乐商场对面,向广华医院方向),记得试下啦!不过要注
意:–果道无得堂食,只可以企系街边食;或且 take away返屋企!