2020-05-21 228 浏览
為左慰勞下工作週過左一半再小小咁慶祝紀念日,就同男朋友book左星期三嘅晚上黎大吃一番銅鑼灣店好似係係一間家具店入面嘅,大門入去之後要上一層樓梯就見到餐廳入口~星期三嘅晚上比我預想中多人,所以環境都唔算安靜,同男朋友講野都要重複+大聲啲先聽到坐低就見到呢隻好合時宜嘅餐碟 - work hard live well因為好肚餓嘅關係, 我地叫左一個snack, 兩個main,同最想食嘅creme brulee pancake,男朋友再叫左杯70%peru iced chocoalte,我就叫左杯rise & shine野飲好快就上左,男朋友個杯chocolate偏酸, 但係比我地睇到都係用粉沖,有啲進步空間阿!我個杯rise & shine就好係fresh嘅tonic,普通中帶點特別咁,酸酸甜甜但係飲飲下又唔同味咁第一個上嘅就係呢個小食,聞落去同普通章魚小丸子無咩分別,但係食落去係好綿密嘅薯蓉+章魚塊章魚塊嘅口感都幾彈牙,薯蓉夠味~ 係個唔錯嘅small bites阿之後上嘅就係呢個有驚喜嘅意粉啦~ 食落有少少嘅蟹味又有啲好creamy嘅南瓜蓉三文魚子就係一貫嘅鹹味, 三樣嘢加埋啱啱好阿,

野飲好快就上左,男朋友個杯chocolate偏酸[menu都講左係fruity
], 但係比我地睇到都係用粉沖,有啲進步空間阿!

Octopus Stuffed Fried Potato Balls

三文魚子就係一貫嘅鹹味, 三樣嘢加埋啱啱好阿,唔會淡哞哞又唔會太鹹~意粉嘅口感都拿捏得幾好,軟硬適中!
蟹味噌南瓜意粉配三文魚子

不得不說呢度嘅上菜速度都幾快,南瓜意粉到左一陣,個蟹肉飯就黎左啦~
本身超鐘意蟹嘅我對呢個飯都有少少失望,男朋友嘅comment都好harsh

先講個軟殼蟹,size唔錯,唔會太細隻, 但係食落太大陣油味.... 但係隻蟹又有啲膏係度,感覺都算真材實料嘅好蟹,不過就比個油味破壞曬
之後到個飯,份量同樣足料,眼見都有合理份量嘅蟹肉 感覺個飯好似想做到啲poke 咁有啲沙律醬/蟹籽/青瓜,個飯嘅溫度都係啲poke飯嘅感覺,不暖不凍咁
但係當呢個飯+個熱辣辣炸好嘅軟殼蟹就好唔得啦 成個飯都變都暖笠笠 好奇怪 熱飯+沙律醬真係食唔落。。。 所以最後我地淨底大半碟飯
松葉蟹肉飯配炸軟殼蟹

受到軟殼蟹飯嘅攻擊之後 決定叫佢地上個creme brulee pancake去治癒下我地嘅心靈
差唔多每一檯都有order呢個pancake 而佢嘅味道係真係值得咁受歡迎阿!
表面燒焦左嘅焦糖好香,淋上去嘅custard好creamy好濃厚,加埋個厚實嘅pancake係最完美嘅配搭阿~
雖然呢個唔係舒芙蕾pancake,但係食落都唔會好乾同埋本身個pancake甜度適中,加埋啲焦糖都唔會太甜~
美中不足嘅就係custard略嫌太少,可以多少少咁食到最低就都唔怕唔夠醬~
法式焦糖班戟

整體黎講,我同男朋友都好滿意食物同飲品嘅質素[真係除左個蟹肉飯],上菜速度快,店員都好有禮貌。
2020-05-06
法式焦糖班戟