2024-11-25
元朗见到有间新开张嘅人气铁板烧,梗系要去试吓啦🤭 餐厅门面相当日式, 座位只有约10个位, 但全部都可以即席欣赏大厨烹煮,我哋weekday 8点入去都几乎座满,刚好有最后2个位咋🫣 店内大厨跟食客都有倾有讲,相舍系大厨相熟嘅老顾客,果然有信心保证♥️ 𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍 ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ「睦月」二人前晚市套餐 $1960/两位Musuki Dinner Set for Two person 沙律🥗咸香满满的Parma Ham包裹住蜜瓜🍈,上面有好爽口嘅冲绳水葡萄, 再配有莲雾和加了芒果汁,好新鲜又开胃嘅沙律😋 前菜🦐烟熏焗北海道甜虾,爽甜嘅甜虾加有微辣嘅芥末籽,再捞埋蕃茄汁品尝, 好fresh👍🏻 九州日之雪花蚝🦪生蚝属于比较creamy而且肉厚肉,上面加了腌制过的筋子(癖去腥味),整体入口好爽甜, 海水味又不会太浓😋 北海道吉列帆立贝🐚乌鱼子碎包裹住北海道帆立贝,将表面煎得香脆而内里鲜甜。 日本白甘錭立鳞烧🐟好有心机制作嘅一味菜,鲷鱼预先已制作好🔪 鳞片,以半煎炸方法烹调,在鱼身上加入滚油后,随即以自身水份焗熟,入口十分松脆,跟嫩滑鱼肉形成极大对比,口感层次
𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍
ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ
「睦月」二人前晚市套餐 $1960/两位
沙律🥗
前菜🦐
九州日之雪花蚝🦪
北海道吉列帆立贝🐚
乌鱼子碎包裹住北海道帆立贝,将表面煎得香脆而内里鲜甜。
日本白甘錭立鳞烧🐟
好有心机制作嘅一味菜,鲷鱼预先已制作好🔪 鳞片,以半煎炸方法烹调,在鱼身上加入滚油后,随即以自身水份焗熟,入口十分松脆,跟嫩滑鱼肉形成极大对比,口感层次分明,再配周打蚬酱入口鲜甜。
南非鲍鱼
大厨精心炮制, 先以盐烧南非鲍鱼, 肉质爽弹有咬口, 再配合自家清鸡汤, 真系要好好享受呢道菜。
⭐️ ⭐️⭐️为食Be 推荐✨
法国南龙虾🦞 上碟时认真生猛, 大厨将法国南龙虾配上大闸蟹蟹膏, 唔只肉质鲜甜, 仲有浓郁蟹膏 , 真系味道好夹, 味美非常~
法国南龙虾钳🦞 龙虾钳啖啖肉, 真系见到都已经心心眼, 大厨再将其配上浓郁龙虾膏,整体以质感和海水味为主,鲜甜又好好味😌
西班牙伊比利亚橡果黑毛猪🐷
大厨细心地先询问要多少成熟, 决定了煮7成熟,橡果黑毛猪嘅肉质粉嫩, 咬落都好腍又爽弹,随碟伴有Wasabi、岩盐,和肉桂苹果汁可以减油腻感,仲加了少许rosemary 🌱👍🏻
樱花虾炒饭🍚 配时令白鱼汤
超丰富又多口感,大厨加入日本烟肉,樱花复,龙虾膏和龙虾籽,炒出来唔只粒粒分明,仲好香可😋
甜品- 焦糖多士配豆腐雪糕
钟意食甜品真系唔可以错过,焦糖多士真系煎得脆卜卜,好好味啊~~~
整体用餐体验好好,👨🏻🍳师傅细心烹调,精致嘅摆盘🪸,又有同客人互动,感觉唔单止品尝食物,仲有知识上嘅得益,下次真系要再约埋班朋友嚟食,我齐再饮下sake🍶添啊🤭