2024-11-12
秋风起,食大闸蟹时候到啦!今日带妈妈去御名轩食大闸蟹,佢地提供清水大闸蟹,肥美多膏既蟹公真系我的最爱!边食边叫 I Love 蟹公! 酒楼平日晚市都好热闹,男女老幼都有,家庭客,朋友聚餐,连外国人都黎食。紫苏蒸大闸蟹两只大蟹公,每只约4両半,多蟹膏,好香口美味,劲满足,正呀!!蚝皇鲍鱼扣鹅掌鲍鱼size算大只,鹅掌挂满酱汁好滋味,仲有西兰花也浸满酱汁。太史五蛇羹好多料除左有蛇肉外,还有冬菇、木耳、冬笋等等,还伴有菊花和脆片,一齐食会更清香。风味小碟叉烧肥瘦均匀好味道, 烧腩仔香口,青瓜清爽腊味糯米饭有腊味粒、花生、蛋丝,饭粒饱满,充满水份唔干硬,岩我食。姜汁蒸软糕两大件, 烟韧软糕有淡淡姜味,食完蟹食姜汁软糕都唔错。川味酸菜鱼好大盘酸菜鱼,充满麻香,好足料,除左有鱼块和酸菜外,还有薯粉、云耳、菇块、芽菜等等,超级丰富。蜜椒京葱爆牛仔骨有十几块牛仔骨,又厚身又大块,有镬气味,抵食。擂沙芝麻汤丸有3粒,芝麻汤圆面层蘸满了花生碎,比普通汤圆更惹味。
紫苏蒸大闸蟹
蚝皇鲍鱼扣鹅掌
太史五蛇羹
风味小碟
叉烧肥瘦均匀好味道, 烧腩仔香口,青瓜清爽
腊味糯米饭
有腊味粒、花生、蛋丝,饭粒饱满,充满水份唔干硬,岩我食。
姜汁蒸软糕
两大件, 烟韧软糕有淡淡姜味,食完蟹食姜汁软糕都唔错。
川味酸菜鱼
蜜椒京葱爆牛仔骨
有十几块牛仔骨,又厚身又大块,有镬气味,抵食。
擂沙芝麻汤丸
有3粒,芝麻汤圆面层蘸满了花生碎,比普通汤圆更惹味。