2023-10-15 1067 浏览
深水埗一向都系形形色色嘅cafe 同小店集中地,今次就嚟咗试一间日式榻榻米餐厅🎌- 习作,店内装修用咗暖色系所以一入去嘅感觉好舒服同店外繁忙嘅街道形成好大嘅对比,好似闹市入面嘅一片绿洲咁🏙️🏝️.我哋每人都叫咗个夏日便当(2品),即系总共可以试4款主食,而且每个便当都会包一碟小前菜同饭🍚🧏🏻‍♀️🩵酱渍大啡菇伴烤洋葱简单嘅食材,但味道绝对唔简单,大啡菇好厚肉🍄咬落去好多汁,而值得一提系面头嘅莲藕,佢个表皮有轻轻咁烤过,所以做到外层脆内层软嘅感觉🪷而调味嘅酱油渍仲有阵阵甜味,洋葱都煮得好淋,超开胃🩷南瓜蟹肉甲罗烧呢度甲罗烧就冇成个蟹盖咁上碟,但可以见到蟹肉同蟹膏嘅份量好多,蟹肉好鲜甜,加埋上面海量嘅蟹膏,味道甘香幼滑🥰就咁食蟹膏可能会有啲腻,所以餐厅就加咗南瓜中和返🎃南瓜好甜,而且都有轻轻烤过表皮,真系估唔到一间小店可以煮到咁出色嘅菜色🦀🤤柚子秋葵冷荞麦面 (加$30)一般嘅便当就系配饭,个日太热了冇咩胃口,所以我哋就有个餐加$30 转咗个冷荞麦面🍜大热天时食冷面真系好舒服,而且个面有阵阵嘅柚子香味,系更refreshing☘️吉列紫苏鸡肉串烧原本我以为个size 会系平时食烧鸟店嘅size,点

南瓜蟹肉甲罗烧
柚子秋葵冷荞麦面  (加$30)

柚子秋葵冷荞麦面 (加$30)

吉列紫苏鸡肉串烧
原本我以为个size 会系平时食烧鸟店嘅size,点知原来佢一串都劲大旧🤣好多时炸嘢都好易会炸太耐,搞到干柴咁🪵但佢呢度炸得啱啱好,仲可以锁住入面嘅鸡肉汁,而且鸡肉好嫩滑同有淡淡嘅紫苏叶味😛点埋佢隔离嘅沙律酱,衬热食真系冇得输🥹

烧汁凤梨五花肉
五花肉肥瘦均匀,油脂分布啱啱好,咬落都好弹牙😋而且每一块都切得够薄,所以一啲都唔会觉得腻,配埋酸酸甜甜嘅菠萝一齐食,更加开胃,好啱𩠌饭食🍚
总括而言,餐厅价钱唔算太平民,但系质素绝对配得上个价钱,系人来人往嘅深水埗,揾到喘息嘅空间,俾我哋慢慢坐慢慢叹,真系好写意🧘🏻‍♀️
2023-09-10
南瓜蟹肉甲罗烧
柚子秋葵冷荞麦面  (加$30)