餐厅: Bombay Dreams (雲明行)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
Bombay Dreams绝对系人气米芝莲印度菜,位于中环云咸街尾近兰桂坊位置,闲日夜晚人流唔多,但䢂门一打开,居然全场满座,Really?Same as other Indian restaurants (and even better) 店员嘅High Service Quality及亲切笑容令人印象深刻。餐厅除了印度食客,仲有唔少外国客人,感觉相当International!环境舒适,系西餐厅嘅气氛中布置左唔少印度特色摆设。Mango Lassi ($58): 印度名物芒果乳酪Yogurt Drink,醇香奶滑,芒果味突出,甜度适中。Bombay Chilgoza Prawns ($168): 即酥炸大虾,共有四件,大虾新鲜,肉质爽弹,面包糠薄脆唔油腻,所搭配嘅辣酱亦够辛辣香口。Chicken Makhni, known as "Butter Chicken" ($188): 印度牛油咖喱鸡 (Butter Chicken) 我都几钟意食,黄咖喱加入左牛油及奶油煮制,整体非常香滑,奶香突出。由于鸡肉用左姜黄粉及辣椒腌制,因此会带非常轻微嘅香辣,基本上怕辣嘅朋友都食到。Garlic

Mango Lassi

Bombay Chilgoza Prawns

Chicken Makhni (known as "Butter Chicken")

Garlic Naan

Garlic Naan ($48): 蒜香印度薄饼,酥软香口,蒜味突出,必点一份配咖喱享用。
Tandoori Sea Bass

Tandoori Sea Bass ($198): 印度香烤鲈鱼,所谓Tandoori香料未必间间一样,但总体而言包括咖哩粉、辣椒粉、姜黄粉、胡椒及丁香等香料,烤出黎的确几香口惹味,但味道又唔会太浓烈。鲈鱼新鲜,鱼肉肉质滑嫩唔会轻易散开。

Jamun 及 Homemade Ice-cream/ Sorbet: 前者 (即右图) 为印度传统玫瑰奶球,以牛奶、芝士及低筋面粉制成,再浸糖水,的确系超级甜,都几腻,食一粒就够。未食过嘅可以玩下嘅。

备注: 本来各点一份试下味,但餐厅经理却多送一份比我地,He said like: Happiness is more important. We treat everyone as family. We want to make you happy.

可能有人认为印度餐厅好有距离,唔知食乜,又或者好多时要讲英文,但其实我Experience系印度餐厅职员嘅 Service Quality系最高,普遍嘅职员又够Smiley,非常热情地介绍菜式,真正嘅服务水平系more sensational,Language barrier doesn't really matter

2023-02-22
Mango Lassi
Bombay Chilgoza Prawns
Garlic Naan
Tandoori Sea Bass
  • MangoLassi
  • GarlicNaan
  • TandooriSeaBass
  • ChickenMakhni(knownas"ButterChicken")
  • BombayChilgozaPrawns
  • TandooriSeaBass