2015-10-28 865 浏览
「有朋自远方来」, 当我回港感受更多.....今晚是朋友仔为我准备的洗尘饭, 话庆祝我番到家(乡)咁话wor, 在澳洲短短几个月, 深明tuesday系食pizza或者炸鸡既好日子(皆因逢星期二就系特价xd), 但呢d热气到爆既野食暂且放下就好了, 原来今晚主角系罗勒印度餐厅, 脑海浮起早前系西环那间餐厅也是它的分店呢! 幸好在地铁上盖行1~2分钟便到, 要不然又要靠谷哥帮手入到餐厅, 格局有点似西餐厅, 店员安排了旁边的卡位及递上餐牌drink list没想到他们也爱酒, 睇罢drink list, 今晚就来个白酒吧! 在澳期间也品尝了不少美酒, 就决定试下别国的酒此乃西班牙的Rioja, 没有一般白酒的甜, 因发酵在木桶内, 口感是柔滑带白花香金银花味, 反而我几like唔太甜既白酒, 呷一口过后, 有点回甘似的, 不错的说, 朋友仔更说白酒要雪过先好饮 先来一个头盘小吃, 香炸姜鱼, 第一眼我认我系俾个"姜"字吸引而叫, 但咬一口完全feel唔到任何姜味既存在, 有点失望呢.....幸好鱼经油炸过后, 并没有油淋淋及走样, 保持地原有的酥脆, 鱼肉更是嫩滑可口, 旁边的香草酱料味
Muga Fermenado En Barrica 2013, Rioja, Spain
香炸姜鱼
幸好鱼经油炸过后, 并没有油淋淋及走样, 保持地原有的酥脆, 鱼肉更是嫩滑可口, 旁边的香草酱料味道比炸鱼更为抢镜
香烧鸡(半只) Tandoori Chicken
哗......铁板上的香烧鸡, 经腌过的橙红色鸡肉, 吃得出香料的味道, 一份有四件(鸡腿, 鸡胸各两件), 当中鸡腿较为嫩口, 其余部份就普普通通而已
咖哩鸡
咖哩鸡, 小小的一碗, 入面有不少既材料, 香草, 洋葱丝, 萝卜丝, 鸡肉等等, 辣度算是轻微, 浓杰的咖哩汁当然要有indian bread (烤饼)夹埋一齐食先至系perfect match~
干果椰子烤饼
素闻黑松露口味系大热之选, 今次反而想试下甜味既烤饼系什么一回事, 就系餐牌上拣选了干果椰子烤饼, 烤饼皮明显有烘烤过的烙印, 中间夹著既橙色物体, 骤眼睇似萝卜蓉, 实则是椰子, 干果及果仁打成的椰蓉, 说到底是阵阵椰香, 却没有粒粒椰丝的口感 (害怕食完会摄于牙缝之间> <尴尬死的露齿相)食完烤饼, 肚腩准备出来say个hi, 呢个时候唔食番个甜品, 点对得住我个「甜品胃」呢
印度雪糕 Kulfi
印度雪糕Kulfi, 吃货咁耐, 确实系第一次食, 传统印度餐厅应该都会有, 面头个d红色酱系saffron, 个雪糕系冰感较重, 有奶味同椰味, 仲有打碎左既杏仁粒, 唔经唔觉我一个人KO哂个Kulfi
yoho~好满足
朋友仔挨住病都陪我出来, 听我在他乡的辛酸史, 计我话呢.....人生有个真正朋友的确饮胜!!!
题外话/补充资料: 当晚操英语(带印度口音)既印度男店员, 估计是manger, 温馨提示我们尽量一次过不要叫太多食物, 桌太少放不下, 而且频频添水, 服务抵赞:like:
  • 咖哩鸡
  • 干果椰子烤饼