2015-10-28
「有朋自远方来」, 当我回港感受更多.....今晚是朋友仔为我准备的洗尘饭, 话庆祝我番到家(乡)咁话wor, 在澳洲短短几个月, 深明tuesday系食pizza或者炸鸡既好日子(皆因逢星期二就系特价xd), 但呢d热气到爆既野食暂且放下就好了, 原来今晚主角系罗勒印度餐厅, 脑海浮起早前系西环那间餐厅也是它的分店呢! 幸好在地铁上盖行1~2分钟便到, 要不然又要靠谷哥帮手入到餐厅, 格局有点似西餐厅, 店员安排了旁边的卡位及递上餐牌drink list没想到他们也爱酒, 睇罢drink list, 今晚就来个白酒吧! 在澳期间也品尝了不少美酒, 就决定试下别国的酒此乃西班牙的Rioja, 没有一般白酒的甜, 因发酵在木桶内, 口感是柔滑带白花香金银花味, 反而我几like唔太甜既白酒, 呷一口过后, 有点回甘似的, 不错的说, 朋友仔更说白酒要雪过先好饮 先来一个头盘小吃, 香炸姜鱼, 第一眼我认我系俾个"姜"字吸引而叫, 但咬一口完全feel唔到任何姜味既存在, 有点失望呢.....幸好鱼经油炸过后, 并没有油淋淋及走样, 保持地原有的酥脆, 鱼肉更是嫩滑可口, 旁边的香草酱料味
朋友仔挨住病都陪我出来, 听我在他乡的辛酸史, 计我话呢.....人生有个真正朋友的确饮胜!!!
题外话/补充资料:
当晚操英语(带印度口音)既印度男店员, 估计是manger, 温馨提示我们尽量一次过不要叫太多食物, 桌太少放不下, 而且频频添水, 服务抵赞:like: