2019-07-26
星期二的下午,返铺头之前打算先吃个late lunch,系女人街同我男人行左一阵,见到呢间石烧牛专门店。想想都有一段时间无认真食过牛,就决定食佢。店铺入面既贩卖机同日本当地既餐厅一样,都系先买,后享用。我地研究左个menu一阵,决定拣最细portion既牛柳同埋牛肋骨。点解会拣最细portion呢,下面就会讲喇。因为店铺入面有一排自助吧,分别有白饭,汤同埋胡麻菜丝沙律。全部都系任拎既,所以唔洗怕唔够饱。呢个位置都放左三款点牛扒既酱汁,我自己就比较喜欢点芥未。石烧牛扒上台!佢会放一张厨纸系上面,因为块石板系好热好热架,所以会好弹油。牛扒上枱系一成熟,会比你慢慢系石板上煎到你想食既熟度先至食。牛上面有蒜片,非常香。一片片切开再放上石板烧,感觉又好玩,而且又可以自己控制想食既熟度。牛肋好好味呀,因为系痴骨既肉,又有油脂,烧完之后逼哂d肉汁出黎,好香口。加埋汁再加埋饭一齐食,好够饱肚。男朋友拣左牛柳,肉质比较实D同埋无咁多油,同样系正架,不过佢就觉得唔系好够饱。可能下次会拣一个份量多D既牛!顺带一提,呢日既汤系蕃茄牛肉汤,好够浓,亦有牛味,我都饮左成两碗先收手。我觉得呢一齐重点系平,两个人20
顺带一提,呢日既汤系蕃茄牛肉汤,好够浓,亦有牛味,我都饮左成两碗先收手。我觉得呢一齐重点系平,两个人200蚊埋单,但系食到好满足,正!