嚟到荃湾南丰中心嘅Kim’s Spoon,由扶手电梯上到嚟转右就到。入面都几开扬,感觉唔错。呢边仲望到地铁站。呢次嚟嘅目的系要试餐厅嘅弘大至热选,可以一次过食到近期韩国大热嘅食物。等紧嘢食嚟𠮶阵见台上面有个黑色嘅壶,打开一睇原来系泡菜。我去过嘅韩国餐厅唔算少,除咗某啲韩烧放题之外,任食客自取泡菜嘅餐厅都系第一次见,对于钟意泡菜嘅人嚟讲真系会加唔少印象分。之后侍应就将张台执好,再拎块长度可以横跨两张台嘅大木板嚟,上面放咗弘大至热选嘅嘢食,就咁睇都觉得丰富。侍应叮嘱我哋要食咗呢个忌廉香辣炒年糕先,上层唧满忌廉,同埋洒咗装饰彩糖,卖相似系甜品咁。辣炒年糕就埋藏晌忌廉之下。我都有听闻近期韩国兴起忌廉热,将佢同乌冬等等咸食结合埋一齐,听落真系觉得有少少怪。下层除咗烟烟韧韧嘅年糕之外,仲有鱼糕同泡菜。我战战兢兢咁将佢哋同忌廉捞匀,睇落唔啦更,辣炒年糕食起上嚟嘅辣味就俾忌廉中和咗,味道比想像中讨好。甜辣炸鸡,炸鸡表面有甜甜辣辣嘅酱汁,几惹味。呢盘有面包、薯条、饼干、粟米沙律同杂菜沙律,中间就用车打芝士、水牛芝士、汉堡扒、泡菜炒饭组成,仲用咗紫菜同炸年糕造型,睇落有少少似熊仔,几得意。成个组合都比较稳

入面都几开扬,感觉唔错。

呢边仲望到地铁站。

泡菜

弘大至热选

忌廉香辣炒年糕

忌廉香辣炒年糕

下层除咗烟烟韧韧嘅年糕之外,仲有鱼糕同泡菜。

甜辣炸鸡

甜辣炸鸡炸鸡表面有甜甜辣辣嘅酱汁,几惹味。

面包、薯条、饼干、沙律、芝士、汉堡扒、泡菜炒饭

面包、薯条、饼干、沙律、芝士、汉堡扒、泡菜炒饭

成个组合都比较稳阵,泡菜炒饭虽然嚟唔切食而变冻咗,不过个味道都唔错,只系汉堡扒同薯条比较干身同腍身。

美国肩胛翼板牛肉

嚟到最后,呢个弘大至热选入面仲有烧肉。

美国肩胛翼板牛肉

餐牌写系美国肩胛翼板牛肉嚟,仲有啲冬菇、红椒同紫洋葱伴碟。

酱汁

侧边放咗烧汁、芥末汁、牛油同酸瓜,系用嚟蘸烧肉食嘅。

美国肩胛翼板牛肉

牛肉烧好之后有一条条铁板坑纹,口感几软嫩,唔错啊!

西柚石榴沙冰

天气有啲热,于是叫埋两杯饮品试试。西柚石榴沙冰,味道酸酸哋几清新。

白桃沙冰

白桃沙冰就系用沙冰再加桃味汽酒炮制,饮起上嚟几香甜,唔似晌度饮酒。只系佢啲沙冰嘅溶化速度比西柚石榴𠮶杯快好多,不过都总算冰凉解渴。
泡菜
弘大至热选