平时韩国野食牛通常都系韩烧多,今次呢度韩烧之外仲有边炉拣,用上左高质韩牛仲有几个汤底可以拣,韩迷食番餐去一解乡愁。店舖位于苏豪区,上左一轮半山扶手电梯,行过果度特色既窄窄行人楼梯,经过左好多唔同既酒吧之后,就会见到呢个韩牛专门店既标志即系到左喇。一入去已经俾呢个大大只既牛吸引左,好明显咁话你知呢度最专最出名就系食牛,个图案整开左牛既唔同部份。原来店舖仲有下层,店员带我地落去就坐,果晚食食下之后都几多人入黎食,除左普通外面座位之外,入面都有个小房仔,不过系用帘拉埋既小角落。先黎左韩式小食前菜同埋果汁,其实有得用50蚊就可以任饮啤酒,前菜既泡菜唔算太辣但好惹味,当然仲有最钟意食既芽菜。先黎左个小锅,我地拣左《焖韩牛肋骨》,个锅用左小蜡烛座热,个蜡烛座好靓。入面有四至五旧牛肋骨,每旧都焖到超淋,而且入面个汁好浓又几入味,加上都好淋既配料萝卜一齐食。火锅有四种汤底可以拣,我地点左《雪浓汤底》同《泡菜牛肉汤底》,除左呢两个之外仲有韩式辛辣汤底同蔬菜清汤底。滚起左之后试下个雪浓汤好清甜,有时外面雪浓汤唔系好够味佢又唔会,泡菜汤就香香辣辣咁好惹味。呢度韩牛专门店,重点紧系呢个1++韩牛,点左两只款分
呢度韩牛专门店,重点紧系呢个1++韩牛,点左两只款分别系《肉眼》同《后腿底板肉》,呢一边系后腿底板肉,呢个食完之后真系觉得系必叫,真系有入口即溶既感觉。
另外呢个大块既就系肉眼,都系渌一阵就食得,肉眼食落就比较实身一啲,牛味都好重,加上泡菜味更加香口。
蔬菜都有几款,最钟意食就系娃娃菜,真系好岩打边炉食,放落雪浓汤度真系好清甜,加上有金菇粟米,全部放哂落去雪浓汤度。
有得拣埋《韩国刀切面》或者《珍珠白饭》,黎到食边炉有哂牛味紧系要整面食,呢种刀切面既质口系烟韧为主,咬落好有口感。
店名:木槿花韩牛专门店地址:中环士丹顿街33号地舖

餐牌: