见到介绍有一大盘新鲜海鲜打边炉好吸引,除左海鲜仲有唔同既配料可以拣,见到都好似好多野食,最后仲可以食埋粥,于是就去试一试。行经门口已经见到有两大盘Sample放左系度,真系几大盘,新张开业期间原来只系$198一个人,如果真系足料又几抵食。墙身设计左好多海鲜图案,有鱼有蟹好有色彩,有卡位坐得舒服啲,不过去到已经无哂坐系中间就有少少迫喇。有哂食法俾你睇,每样海鲜话哂你知大约要等几耐就食得,咁你跟番个时间就唔会恰到过哂龙喇。叫完之后当然就要先混酱,豉油都走唔甩系辣椒蒜同葱,之后仲会送上麻酱沙律做前菜。拣左椰子同菠菜汤底,菠菜汤底黎到成个都系绿色,饮落比较淡身,椰子真系闻到超清香,饮落椰子味都几香浓。一黎到真系大大盘,张台都差啲放唔落,入面总共有六款海鲜,有鲍鱼花甲海虾蚬贵妃蚌同成只蟹,下面放上好多冰保鲜。写好哂每款要煮几耐咁就跟住做喇,见到啲蚬身都好干净,就咁渌两至三分钟就食得,入面干净无沙都唔错,细细粒但系每粒都几饱满。花甲就大大只,都系十分干净,呢样真系好欣赏,试过有啲见到个样都已经觉得好污漕,渌到打开口就食得,入面都系好大只够抵食。愈食愈大只去到贵妃蚌,见个样都好靓,食落仲系觉得啖啖肉

愈食愈大只去到贵妃蚌,见个样都好靓,食落仲系觉得啖啖肉好鲜味。

鲍鱼好细心起埋壳,就咁放成旧落去又干净又唔驶晒时间整走个壳,等几分钟又有得食,都无咩点大缩水好新鲜。

海虾真系好新鲜,见到人地介绍既仲识跳,虽然我呢个唔识不过见到都唔会好老,食落口唔会梅身。

最后到大大只蟹喇,整完之后阵间煮粥就够哂味,入面都好多肉,如果你想既可以留起少少阵间煮埋变蟹粥。

食完海鲜仲有丸喇饺子喇菜喇同豚肉拼盘,仲可以每人拣多三款配抖,有豚肉再自己加左牛肉,折埋左整开都几大块。

当然唔少得最爱既午餐肉同埋响铃,不过放埋一齐个响铃湿左水就淋左,午餐肉就一定好食架喇。

仲有墨鱼滑,好多款丸同饺子,食完之后已经觉得饱肚,加埋仲有娃娃菜跟唔止食肉仲有菜清下。

最后仲加埋南瓜芋头粒同粥一齐食,混埋椰子同海鲜真系几清香,不过汤头净番太多就落粥,如果少啲汤先加埋食感觉更好。

店名:一锅疯
地址:旺角砵兰街139号地下