2022-08-15 172 浏览
去过帝京N咁多次,都唔知道酒店原来有间日本餐厅,据闻仲要已经开左大半年,枉我仲话自己系为食友。一知道呢个消息,即刻约齐人马,大擦番餐。费事伤脑筋,就吃佢既会席料理好了,唔够再加。一开波的御造三点,有两款刺身,同埋矶煮鲍鱼。刺身分别系冲绳的鱿鱼,与及海老,前者鲜滑中带点点咬口,我好中意呢个质感。海老以昆布渍过,吃起来更加爽口鲜甜。矶煮鲍鱼也自然软腍入味。接著来的夏日之盛合,充满仙气。左手边既系象拔蚌,清脆爽甜。中间的是北海道毛蟹,面头有些少金泊作点缀。已剥壳兼且处理好的蟹肉,啖啖鲜美,成功讨我欢心。右手边的海胆,系来自北海道。入口溶化,味道甘甜浓郁是必然,呢个咁样既卖相,相信很多人会喜欢。跟住有时令串烧,鸡肉烧至香口,但肉质仍保持嫩滑,青椒的味道不是人人喜爱,但我就完全可以接受。主食有鱼及和牛拣,作为食肉兽既我,肯定会吃和牛吧!A4萨摩牛,火侯拿捏得宜,入口松化是理所当然。最惊喜系以苹果木烟熏过,那阵香气令成件事吸引力提升十倍。旁边的莲藕脆片真的脆得像在吃薯片甜,绝不是配角。也试了少少朋友的鲷鱼。立麟烧做法,相信大家都唔会陌生,鱼皮香脆,肉质嫩滑。后面的,一大旧东西,查实系昆布包括著不同

一知道呢个消息,即刻约齐人马,大擦番餐。

费事伤脑筋,就吃佢既会席料理好了,唔够再加。
也试了少少朋友的鲷鱼。立麟烧做法,相信大家都唔会陌生,鱼皮香脆,肉质嫩滑。后面的,一大旧东西,查实系昆布包括著不同的菜蔬,拿去清蒸。这个做法,保留菜蔬既原味,吃得健康。
饮埋个以舞茸、海老,同埋鲷鱼肴成的汤,已经十成饱。
不过之后,系有角切刺身丼,好在佢份量唔太大,材料又新鲜,食下食下又可以清晒。
呢个时候,席上竟然有人话想试寿喜烧,都系每人一片牛啫咁!作为食肉兽既我,唯有舍命陪君子。
薄薄的一大片,入口溶化,带微甜,好食!
最后的甜品也有够体面,叫夏日之礼盒,青提子啫喱清新。豆腐细滑,跟十胜红豆也从来匹配。刀根柿爽甜多汁,而水信玄饼,单是打卡都值回票价。

同呢间日本料理,有种相逢恨晚的感觉。