2023-01-16
大只仔今次觅食嘅店舖就系💥 kyoto-oden 京おでん-まさ 💥 大只仔今日到铜锣湾食正宗日本京都风味关东煮,餐厅由日本师傅主理,顾客大部份都是日本客人,而且老板唔识讲广东话感觉好似置身于日本。餐厅主打关东煮,类似居酒屋,所以第一件事就系先要点饮品,餐厅主打酒同小食,所以每碟份量都超细碟,虽然价钱偏贵而且份量好少,但十分之好食,值得一试。餐厅座位不多,最好先预约。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️服务 ⭐️⭐️⭐️⭐️环境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 鳗柳川 $120 (另加一服务费)期间限定季节性食物,将新鲜海鳗鱼去骨,再用姜酒去腥,用高汤煮,海鳗鱼够滑,无骨淋身又入味,可惜份量太少,两三啖就食完。🔥 亲子丼 $98 (另加一服务费)食一啖亲子丼,充满日本风味,有强烈味醂同日本酱油烹调过既味道,鸡蛋半生熟,鸡肉好滑,十分好食,亲子丼系大只仔推荐食物之一。🔥 牛根煮 $78 (另加一服务费)炖煮时间够长,牛筋牛腩充满牛汁,超级入味,入口即溶,大只仔超级推荐牛根煮
💥 kyoto-oden 京おでん-まさ 💥
抵食 ⭐️⭐️
服务 ⭐️⭐️⭐️⭐️
环境 ⭐️⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🔥 鳗柳川 $120 (另加一服务费)
🔥 亲子丼 $98 (另加一服务费)
🔥 牛根煮 $78 (另加一服务费)
炖煮时间够长,牛筋牛腩充满牛汁,超级入味,入口即溶,大只仔超级推荐牛根煮。
🔥 高汤煮烧茄子 $58 (另加一服务费)
先将茄子烧㶶外皮,去皮后再用高汤煮茄子,可惜茄子煮得唔够淋,唔太入味,而且茄子比较硬身。
🔥 关东煮 (另加一服务费)
😋日本产萝卜(每件) $42
白萝卜吸收晒日本高汤味道,清甜好食,够淋身,十分入味又冇渣,面上放满昆布丝,昆布丝口感黐立立,糊糊地。
😋鸡肉丸(每两粒) $49
手工鸡肉丸,用鸡肉打成肉丸,味道可以但肉质唔够滑。
😋腐皮福袋(每件) $58
福袋都系店主自家制造,但感觉比较普通。
😋国产香肠(每条) $53
冇乜特别,同日本超级市场买到嘅日式/美式香肠一样。
😋炸鱼饼(每件) $54
唔算好大惊喜,比较似日本超级市场买到货色。
😋卷椰菜(每件) $88
好好食,咁多款关东煮食物之中最推介,卷椰菜入面包住猪肉球,猪肉球比起鸡肉丸更加滑,而且肉汁丰富,猪肉味浓,好好食,由师傅手工制造。