湾仔★La Bo La重建后既利东街焕然一新,除左一系列各有特色既食肆,仲有d雕塑摆设,感觉上有d似去左主题公园今次揾食既新派越式bar都几鬼马,哩埋左系街尾既转角(系喜遇既隔离)~门面以黑色为主好型格,唔讲真系以为系间潮bar唔知有得食越南菜门口有几张黑色高枱可以坐,不过怕热都系入去冷下冷气算啦室内同样系以黑色为主调,环境昏暗只开左几盏黄光射灯,气氛唔错无意中发现有个一举2得既位置,可以略为凉下室内冷气之余又可以吹下室外既晚风(如有..),感觉上好似几正,可惜今晚同佢无缘喇揾食时间原来越式河粉同泰国金边粉系午餐限定。晚上既选择唔算太多,只系一版menu,但都叫有齐snacks, salads, breads & mains。Tofu fries($68):★★★★★ ★☆☆☆☆成个小炸笼咁上又切到长条形,唔知真系会怀疑佢系咪超粗薯(系都唔区…哈哈!)望真d就再联想起街边既臭豆腐,好彩依个唔臭之余仲充满椒盐香,炸得够干身食落一d都唔油不过呢…中间既豆腐滑就滑喇,但味道骤然变得好清淡咸淡对比咁大有点怪怪的…牛油果鲜虾米纸卷($98+10%):★★★★★ ★★☆☆☆食越南野点可以唔嗌米纸卷
湾仔★La Bo La
门口有几张黑色高枱可以坐,不过怕热都系入去冷下冷气算啦
室内同样系以黑色为主调环境昏暗只开左几盏黄光射灯,气氛唔错
揾食时间

原来越式河粉同泰国金边粉午餐限定
Tofu fries($68):
Tofu fries
★★★★★ ★☆☆☆☆
成个小炸笼咁上又切到长条形,唔知真系会怀疑佢系咪超粗薯
(系都唔区…哈哈!)望真d就再联想起街边既臭豆腐,好彩依个唔臭之余仲充满椒盐香炸得够干身食落一d都唔油
不过呢…中间既豆腐滑就滑喇,但味道骤然变得好清淡
咸淡对比咁大有点怪怪的…

牛油果鲜虾米纸卷($98+10%):
牛油果鲜虾米纸卷
★★★★★ ★★☆☆☆
食越南野点可以唔嗌米纸卷
包住一大砌蔬菜丝又fresh又有口感,今次仲有埋又creamy又有营养既牛油果,再加埋只爽口鲜虾,perfect matchhhh
只不过扮斯文无一啖放晒入口,食到散鬼晒
……
味道就
,不过米纸卷黎讲定价有点过高
?!谂谂下系屋企都可以试下亲手炮制~哈哈
Vietnamese Banh Mi($68+10%):
★★★★★ ★★★★☆
好得意呀,日本有炒面面包,越南都有越式法包

好失策放冻左先食,都无留意有冇烘热
法包表层脆脆地内里够软熟唔干身,最特别都系夹住平时食越南檬粉既馅料>>
粉丝扎肉腌菜再加鹅肝酱
好fusionnnn!估唔到食越南野都可以满足下面包控

明明黎到bar应该畅饮一番,无奈玻璃胃最近唔争气唔够胆乱黎,有点可惜无机会一试依到既酒类添
...

埋单$258/2ppl。
整体黎讲环境气氛服务都良好食物创新得黎味道唔错
,价钱方面都系湾仔价啦。只不过食完成晚都有阵好typical既越式酱汁定唔知咩香料既味道萦绕口腔
....anyway,有机会再黎试下佢既酒都好
2016-06-01
牛油果鲜虾米纸卷