2010-07-07
其实同朋友喺佢开张头几日已经试过,当时已经好想同大家分享吓我嘅「奇遇」,不过我本身又唔系太识开新版做第一个评论者;于是无写食评。但系见到有咁多好评,我真系有d爪破头皮,同时我真系忍唔住就呢间野写个食评。首先我觉得日本人做日本菜唔系100%保证好食,你去日本旅行都会食著d超难食嘅日本野,仲要系喺日本由日本人主理。不过你谂深一层,香港都随处可以食到d好难食嘅茶餐厅同云吞面舖。以上讲咁多其实系想话比大家知,唔好一见到系日本人开嘅食店,未食就又话正宗、又话好掂啦!のれん- No Ren,其中一个解法是店舖门口挂著的布帘。很奇怪喺门口揾唔到布帘。此店并没有汉字名,好似一心只做日本人咁!一入去,一位老先生(应该是该店日藉老板)和两位菲藉侍应恭迎我同我朋友。基本上,店子无甚装修,大概有十几个位。在门口无睇过餐牌,坐低一看,午市定食只有「三」款(豚肉生姜烧,咖喱定食、...唔记得第三个系乜)!OK! 好似玩实力派,做得你咁专注系好事,当时的确好有期待!我朋友个咖喱定食嚟先,用锑碟上好有日本庶民食堂feel!同我哋估计一样,咖喱牛肉碎饭,d咖喱杰了少许,唔难食,不过我估我喺超市买pack咖喱砖番屋企做会
我朋友个咖喱定食嚟先,用锑碟上好有日本庶民食堂feel!同我哋估计一样,咖喱牛肉碎饭,d咖喱杰了少许,唔难食,不过我估我喺超市买pack咖喱砖番屋企做会好食d。
我个豚肉生姜烧嚟啦!依!未见过咁样嘅豚肉生姜烧,日文汉字的烧可以解作「炒」的意思,豚肉生姜烧在日本同香港都食过。多数都系豚肉洋葱用生姜汁炒成。今次呢个系有几片烧的豚肉片,下面有椰菜丝垫底,最后有一执仔生姜蓉喺面,算我孤陋寡闻,真系闻所未闻;见所未见!Anyway, 咁都唔重要,最紧要系好食。
我讲得呢句就知有下闻啦,夹起一片豚肉同少少椰菜,食落真系有d唔识形容嘅味,分番开豚肉同椰菜食,终于揾到问题所在 - 椰菜!真系有阵好怪嘅味,一定要形容就似系塑胶味。咁我哋咪同侍应反映下顺便问吓点解做法有别于平时食开𠮶d。咁佢就解释,呢种味同做法至系正宗。哦!收到!你打份工都系唔好太难为佢。
结帐时我觉得作为一个希望食肆有改善嘅食客,比番d意见系合理嘅。第一,就系𠮶只唔识点形容嘅味,如果系正宗口味嘅话,我宁愿食d唔正宗嘅Version。第二,就系定食嘅渍物绝对唔可以用寿司姜代替。第三,就系餐牌选择太单薄。最后,就系餐牌交代不清,a-la-carte同定食写埋一堆,容易误导人客。
我本身以前都系做厨房嘅,我直觉认为阿日本老伯应该唔系做开饮食,可能退咗休想搞d小生意挂,厨房另有一位日本先生负责,不过偷望厨房格局(用电磁炉做炒物系毫无镬气可言嘅)同埋出嚟嘅食物水准,我睇佢都应该唔系做开出品部嘅人。
我都唔想插得佢咁劲,而家饮食咁难做。不过我真系觉得应该一视同仁,唔好见有日本人坐隔离枱(我见佢都越嚟越少同乡帮衬,咁日本人民族性强都唔会麻木成咁),又者见到系日本人开嘅话,就起势又话好掂,又话好正宗,要信吓自己嘅味觉...
机会就一定要比吓人,无论佢系香港人开定日本人开。我会过多一两日再去试过。
不过好坦白,我觉得好多土炮日本野好食过佢好多!