2019-09-15
终于又到星期日,出面热到痴线唔太适合做户外运动,所以去左寻找特式cafe之旅。今次跟女友嚟在近HKU既Dreamer Cafe。餐厅装潢无咩特别,不过胜在楼底高,而且有不同款式既座位。想睇街边风景既朋友可以坐系窗边位。如果想睇书或者用电脑可以坐系大枱。入面大枱旁边贴左几句文青quote,自己最钟意Believe in Yourself,作为年青人有梦想就要坚持落去,相信自己,最后一定会成功。餐牌分开food同drinks。食物得六款,咖啡就有十几款。 Dreamer Cafe既All day breakfast几丰富,芝士肠、烟肉,烟熏三文鱼都系我钟意既食材,炒蛋无滑蛋咁软绵绵,不过味道够风味。最特别应该系自家制Earl Grey苹果果酱,入面苹果粒几爽口,加左Earl Grey令苹果粒加添一份茶香。另外女友叫左鸭胸红酒汁意粉,鸭胸表面稍为煎过,肉质保持鲜嫩,红酒汁令鸭胸更香口。另外仲有芦笋洋葱等配料,味道非常丰富。Ice Latte奶味几香,唔会太甜,夏日炎炎之下饮ice latte 真系既解渴又可以提起精神。Earl Grey Choco 既茶香能够降低朱古力既甜,同时饮得出Ear
Earl Grey Choco 既茶香能够降低朱古力既甜,同时饮得出Earl Grey清香嘅味道。
Let’s Go Dreamer!