爱吃越南菜,贪其主食小吃都多款式,有汤河又有饭,啱晒大伙儿饭聚, 大热天时冇咩胃口,想食吓杂粮点心,甜甜酸酸咁,一于go go go ,就去金满都🤪金满都对我来说绝不陌生,在荃湾区的时候我已不只吃过一次,今次长沙湾店在邻近元州商场的地下,地方更宽阔更就脚,店舖明亮洁净,冷气够凉绝对系我捧场嘅原因,最梗要仲系价钱唔贵香茅烤牛肉虾片⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️虾片脆卜卜,香茅牛肉够輭够腍,topping 系香葱脆虾米花生碎,一拎起就咬佢,作为前菜小点劲正呀越式并盘⭐️⭐️⭐️⭐️落单前店员已通知没有庶虾,我还是坚持要点这个拼盘,因为有齐鸡翼,猪扒,春卷和虾饼,对于极爱香茅味道嘅我,点这个拼盘可以一次吃够几个款式,兼且样样都靠得住,若然有庶虾提供,我一定会比5⭐️鸡翼外皮要脆,肉地要滑是常识⭐️⭐️⭐️⭐️香茅猪扒调味浓淡适中,质地够腍,完全吃不出是急冻的食材,这个已经够赢了越式春卷及粉包是跟餐附加的,沾上我最爱的鸡酱及春卷鱼露,酸酸甜甜很醒胃呢特选清酒 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️点了这么多香口小食,来一客冰凉嘅清酒,呢餐普通嘅晚饭顿时升呢,店员说本来是期间限定的,因为大受欢迎,所以继续供应。低酒精度果然易入口,没有酒量嘅我也可以好型咁嗒一
香茅烤牛肉虾片
香茅烤牛肉虾片⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
越式并盘
越式并盘⭐️⭐️⭐️⭐️
鸡翼外皮要脆,肉地要滑是常识⭐️⭐️⭐️⭐️
特选清酒 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
点了这么多香口小食,来一客冰凉嘅清酒,呢餐普通嘅晚饭顿时升呢,店员说本来是期间限定的,因为大受欢迎,所以继续供应。低酒精度果然易入口,没有酒量嘅我也可以好型咁嗒一下,加分👍
金满都炒饭
金满都炒饭⭐️⭐️⭐️⭐️
既然是厨师推介,就来一个金满都炒饭,材料有木耳丝、蛋丝、红萝卜丝、配上越式调味嘅肉粒,用料比例均匀,确系厨师嘅拿手好戏
飞天通菜
飞天通菜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
通菜爽脆,绝不痴牙,辣味可以吩咐厨房加减,亦都可以选择蒜蓉炒,马拉盏炒、腐乳炒或飞天炒,够晒贴心👍
中伏了的是通菜附送白饭一碗,我们吃多了
今餐消费$300有找,大大碟又好味,两个人饱到上心口,我嘅对手已说下星期约波友过来,我特别推介佢试海南鸡及咖哩类别,相信佢哋一定会食过返寻味
2018-05-23
香茅烤牛肉虾片