2017-08-17
楼上店・已经唔再系私房菜专利了。现今愈来愈多餐厅都选择开系商业大厦,铜锣湾就系其中一个充满餐厅大厦既地方。香港称为美食之都,一栋大厦可能就会有齐世界各地既菜式。今日黎到 The L. Square 5/F 既 The Grill Room 因为事先订位知道用餐分左时段,识拣一定拣18:00-20:00。一开䢂门就系餐厅,虽然地方唔大,大部分都系枱贴枱,但设计感依然十足。入座时被安排坐系中间位置,睇得出与邻座十分靠近,遇上呢款枱通常食饭都唔会多讲野,因为好怕人地听到我讲野,又怕人地讲野太大声。所以基本上食完就会即刻埋单。靠近墙壁有高脚枱,3-4人座位就感觉有私人空间得多,可以边食边倾计。窗口位玻璃窗配复古造型既灯好靓,但如果外面既境唔系大厦就好了。其实我系被BEEF CHECK牛面肉吸引黎的,所以今日就点左个SET DINNER( 1 MAIN+ 1 ENTREES+ 1 DESSERT)甘我就点左红酒黑松露野菌烩牛面肉配法式薯蓉 ($348) +巴马火腿温泉蛋配黑松露笋沙律+抺茶奶冻。套餐唔包饮品,如果有需要可以另外加$88有2杯饮品。可以选择既饮品大部分都系酒精类别(啤酒&红白酒&c
香港称为美食之都,一栋大厦可能就会有齐世界各地既菜式。
一开䢂门就系餐厅,虽然地方唔大,大部分都系枱贴枱,但设计感依然十足。 入座时被安排坐系中间位置,睇得出与邻座十分靠近,遇上呢款枱通常食饭都唔会多讲野,因为好怕人地听到我讲野,又怕人地讲野太大声。所以基本上食完就会即刻埋单。 靠近墙壁有高脚枱,3-4人座位就感觉有私人空间得多,可以边食边倾计。 窗口位玻璃窗配复古造型既灯好靓,但如果外面既境唔系大厦就好了。 其实我系被BEEF CHECK牛面肉吸引黎的,所以今日就点左个SET DINNER( 1 MAIN+ 1 ENTREES+ 1 DESSERT)
套餐唔包饮品,如果有需要可以另外加$88有2杯饮品。 可以选择既饮品大部分都系酒精类别(啤酒&红白酒&cocktails&mocktails)
唔好酒既我同友人就拣左饮Mocktails
睇落去以为会好薄荷好清新,但可能加得太多荔枝味糖水,太甜了,完全盖过青柠同薄荷味。
右边既系 P&O KICK(PEACH & ORANGE & GINGER ALE & LEMON)
听落好似FRUIT PUNCH,其实只系加左汽水既杂果宾治,但都唔会太甜。 ASPARAGUS & TRUFFLE SALAD 巴马火腿温泉蛋配黑松露笋沙律
精致既摆盘,巴马火腿有3块,上面有葱花 松露碎。
但唯一不足既系火腿无咩味,唔够咸香。
好贴心既一道菜式,虽然系肉类为主,但怕客人无菜食,系牛面肉下面放有露笋以及大量蘑菇。
唔好睇图以为牛面肉因为矜贵就份量会好少。
但其实图中系一碟牛面肉山,大大小小一共有5块!!!!!!!
每件牛肉都沾满左忌廉蘑菇汁,除左牛味浓重好入味,几乎入口即溶。
我要比100分呀!!!!!!
呢碟我地连蘑菇同汁都清哂呀 除左肉之外,我地重点左意粉同小食。
我一直对墨汁情有独钟。
呢碟意粉不带汁,保护最原始既味道,软硬适中煮得岩岩好。
但可能淋上左煮蚬既少许汤汁,又唔会淡而无味。
重点黎啦
而且食落鲜甜,无沙。真系 食完2个MAIN都未够饱,就加点左个SIDE。
今次唔系松露沙律酱啦而系真真正正既松露盐.....
新鲜炸起热辣辣,脆卜卜既外皮。而且份量真系多,$48真系完全值得叫。
而且一D都唔咸,食完大量碳水化合物,饱到上心口啦
最开心既甜品时间,唔系太爱抺茶既我有惊喜~~
奶冻唔算太甜,好滑,而且系碗底位置有一层薄薄既抺茶粉。
每啖食到最低都有浓浓既茶味!!
而且加埋脆脆一齐食,炸炸声好得意。
额外多口讲句,我见到隔离枱叫左烧鸡同猪腩肉,超大份呀
而且睇起黎好好食,所以我决定!下个月要再黎食
但一定一定要预先BOOK位呀,因为今日闲日都FULL哂。