到左久违嘅素食篇,今次想同素友们推介一个价钱相宜,又ig-able,又好食嘅afternoon tea set。今时今日8婆下午茶唔系剩系得三层架造型嘅😏Miss Lee Vegan Par-Tea Afternoon Tea($138 pp, min 2 persons)Savouries~山葵木薯片•莲藕•柚子珍珠🧋咖哩木薯片•红菜头•醋珍珠🥘柚子味太淡食唔岀🥺但莲藕料配木薯片口感配搭上几新鲜,而且微微嘅山葵味可以刺激一下味蕾。咖哩木薯片方面,因为加左醋珍珠,味道好突出且开胃,红菜头微甜,加埋咖哩木薯片嘅咸,感觉好平衡芝麻南瓜饼•合桃酱🎃合桃酱打得smooth;又浓又香滑,而且少少咸咸地。南瓜饼食落好烟韧,唔会太甜,有啲油,但捞埋啲酱整体感觉好好多👍🏻香煎肠粉•XO酱•薯蓉🫔薯蓉口感有啲似泡泡,好滑。肠粉方面,啖啖都有xo酱嘅辣味,好惹味😍捞埋薯蓉食会无咁油鹰嘴豆包•椰菜沙律•芥末蛋黄酱•海芦笋🍔个底似馒头,鹰嘴豆饼炸到好似可乐饼咁酥脆,入面嘅鹰嘴豆蓉打得好蓉,所以感觉有啲似南瓜薯饼🤤其他配料每样都有少少,令包嘅口感无咁单调Sweets~8婆3层下午茶食完底层嘅咸品之后,就到中层嘅

($138 pp, min 2 persons)

Savouries~
山葵木薯片•莲藕•柚子珍珠🧋
咖哩木薯片•红菜头•醋珍珠🥘

芝麻南瓜饼•合桃酱🎃

香煎肠粉•XO酱•薯蓉🫔

鹰嘴豆包•椰菜沙律•芥末蛋黄酱•海芦笋🍔

Sweets~8婆3层下午茶食完底层嘅咸品之后,就到中层嘅scones同上层嘅甜品部份🥳
山楂,黑芝麻松饼伴果酱🥯
两个松饼嘅口感都系外层脆而咬入面就松软,证明唔算太干👍🏻山楂果酱甜得来带点酸,所以唔漏。黑芝麻个个就浓好多,同埋个酱真系好香(推介🌟)

豆腐花•焦糖碎•蓝莓🫐
比一般嘅豆腐花再软滑啲,同奶冻相似,入面捞左啲焦糖碎同蓝莓,口感上几新奇,而味道都几夹,系创意之作呀❤️

雪燕杞子桂花糕🐦
桂花糕甜度适中,食落口感又滑又软,而且加左明目功效嘅杞子,唔错唔错😌

千层红枣椰汁糕
听落除左养生同健康之外就谂唔到咩原因要食佢。但其实食落一啲都唔怪,唔会太甜,口感烟烟韧韧,仲感觉到微微嘅层次感

tea set仲包埋一杯饮品,可以拣柠茶/水或啡,之前岀po都讲过呢到杯啡唔错,有兴趣嘅朋友可以辘落去睇翻上次午餐嘅review🙇🏻‍♀️)

(拉到最右有menu睇,入面有好几款仲系gluten free添🥰唔够饱嘅朋友仲有几款嘢食比你加配)