2018-09-05
呢排成日食商场食肆食得多,今晚男友话要揾下D新地方wow😂😂佢话听同事讲而家大角咀开左好多新餐厅都走高档路线,又冇咁多人,所以我地就去左𠮶边揾食啦。😊佢book左系呢个叫利奥坊楼下开既一间叫Lost Stars Livehouse Bar & Eatery既餐厅😯顾名思义即系又有野食又系bar又有live band 听! 都好呀,我地好少去有歌听既餐厅🤨😋先讲利奥坊,呢个新场都系刚起好,仲有好多商舖未入伙😮但唯独呢间Lost Stars已经好多人😳好彩我地都订左枱,7点零去到都已经full 左8、9成。我地被安排到台侧的二人枱坐,早知订座时要求下坐面stage既枱啦🙈🙈餐厅都好新同装修得好靓,走现代而型格风,都几大众化💁🏼♀️💁🏼♂️一班人来打卡食下野又得,情侣来romantic下听下歌也好得,就算中年来chill下都ok,起码冇Soho D bar咁嘈🤷🏼♀️一坐低,店员就畀menu我地慢慢睇。👀见佢虽然冇咩特别既set,但佢个menu既野食都几有风格🤓🤓我地点左drinks、男友就话要点D实验性既野食 🧐😂😅于是就拣左法国热融蜂蜜芝士配法包🥖卡拉布里亚 (唔知咩地方😅) 香辣肠意粉
先讲利奥坊,呢个新场都系刚起好,仲有好多商舖未入伙😮但唯独呢间Lost Stars已经好多人😳好彩我地都订左枱,7点零去到都已经full 左8、9成。我地被安排到台侧的二人枱坐,早知订座时要求下坐面stage既枱啦🙈 🙈餐厅都好新同装修得好靓,走现代而型格风,都几大众化💁🏼♀️💁🏼♂️一班人来打卡食下野又得,情侣来romantic下听下歌也好得,就算中年来chill下都ok,起码冇Soho D bar咁嘈🤷🏼♀️一坐低,店员就畀menu我地慢慢睇。👀
见佢虽然冇咩特别既set,但佢个menu既野食都几有风格🤓🤓我地点左drinks、男友就话要点D实验性既野食 🧐😂😅于是就拣左法国热融蜂蜜芝士配法包🥖卡拉布里亚 (唔知咩地方😅) 香辣肠意粉🍝配蕃茄加蒜片、一个三道风味小食…问左店员,佢话系有个蕃茄他他配nachos、有个腌八爪鱼同埋生虾🦐。佢仲提醒我地呢个份量好细的,咁唔怕,食住先再睇下唔够再加。
落左单就有人上台做左个温馨提示,话8点钟开始会有live performance,house rules是表演期间唔take order,同埋客人出入餐厅要在歌与歌之间。一晚会有3个session既表演,每次约20分钟,咁中间就会有20分钟break方便客人呢D时间出入或者点菜。😮我觉得餐厅呢个安排都几贴心,不会太bother到客人之余又畀到乐师一D专重🤤🤓
点左菜唔驶几耐就先黎左个热融蜂蜜🍯芝士🧀配法包🥖佢将D芝士同蜜糖放系个pan度热融左佢再畀D toast左既法包畀你点个蜜糖同芝士食,seems like a good idea!😋😋一点既时候要拉起D cheese,视觉同味觉都好好!😍我男人就系咁了D芝士🧀食,我就钟意清D,反正点热既honey🍯真系好香🤤虽然只系好简单既食材,但佢谂到咁样一齐处理真系要加分! 唯一有D可惜系D芝士好快会变返硬,咁就冇咁容易去dip,不过其实食到尾D芝士都仲系温热既。可能揾D融点低既芝士会好D (不过唔知会唔会好贵🙈…)
之后来的三道风味小食…果然好细!😅哎呀,店员真系冇呃我地,真系细到系一人份前菜🤣不过个nachos with tomato🍅 tartar几香、八爪鱼🐙都好新鲜,原来系一大块但都唔ung,而个蒜蓉生虾都系新鲜既,只虾本身得一只都几大! 不过份量真系太细啦,一人一碟就差唔多🙈🙈😅不过我地都系拣多样野食好过啦。我地问个店员仲有咩recommended既小食,佢就建议我地可以试下个豚背油炸薯条🍟佢话呢个系用猪🐷油炸😮炸时都会落D蒜蓉落去调味😲😲个薯条会好香的。咁我地就order埋呢个啦😛😋
在8点开始performance前个意粉就到左,成个意粉都几辣! 好彩我男友好钟意食,佢话,辣配埋蕃茄酱好香好惹味! 不过唔食辣🤯既就真系唔试得,还好个份量又系唔算好多😅😂😂个薯条就跟住上埋,果然好香呀! 比起个三道风味小食,个薯条又大份好多😙😜而且真系多一份猪油香,而且薯条🍟上都沾左D香草,又多左一份层次! 反而蒜味就唔太觉,都好,反正我怕好大阵蒜味! 而且佢用新鲜薯仔🥔切做薯条,起码唔会好似连锁个D好粉,又唔会炸到硬哂😉
都讲下今晚对 Jazz band Zauce,都好意外佢地都好有水准! 无论系弹 swings定系较blues D既歌都唔错,亦有D佢地原创既歌都夹得好顺,我觉得佢地既曲风同间餐厅既格调都好夹🎤🎼同埋都几难得绝大部分客人都好尊重表演者,唔会在表演时好大声讲野~ 你知啦,而家系香港,好既客人仲难揾过好既performers🎸🥁🎼😍
系第一个session既break 我就叫多个甜品啦,之前睇menu已心思思想叫呢个柑橘🍊冷冻梳乎厘配牛油金宝及Negroni 香气 (what is negroni …唔识…) 见到佢写 frozen souffle真系好想试! 果然! 😜😲佢冇令我失望不特止,真系好有惊喜!😍😍佢系以个 tequila 🍸杯装住个 souffle,上桌时有支好似香水既野喷左一喷,好gimmick😅😂原来Negroni系一D 甜酒同gin既mix~😮第一啖食已经好开心,个souffle冷左有D似 sorbet🍨但又比较滑身! 配埋D crumble食真系绝配😋😋😋😍😍😍连我男人都忍唔住试完再试,佢本身好怕食甜品,但因为呢个souffle本身唔会好甜,个mandarin香味恰到好处,唔会畀人个感觉好多糖!😍😍😍😋😋😋😋😋😋😋
听左两节歌、又食左餐有唔少新配搭既菜式既一餐,店员姐姐都好勤力同贴心去service,而且好friendly,都系7百零蚊,我觉得物有所😋👏🏼👏🏼如果钟意live band既真系要试下来,虽然唔算话好平,但要包埋队band既cost真系唔容易做,希望佢继续会keep到食物同live band既水准💪🏼