2021-04-08 6806 浏览
The Steak Room位于尖沙咀嘅1881,系由Intercontinental 嘅厨师主理嘅扒房,系食之前我嘅期望值已经相当高😋 餐厅环境走复古嘅欧陆风格,采光相对氛暗,唔知系咪因为咁所以餐厅安排左我地坐系露台。我地食嘅当日附近装修紧,有唔少嘈音,而且太阳亦keep住晒住,系用餐体验上扣左少少分。我地当日系去食个个set lunch($538), 成个set包左前菜,餐汤,Main同dessert, 性价比相对较高😋由于餐厅最出名嘅系牛扒,我同朋友都拣左一份Rio Eye, 再加左鹅肝做side dish($80).Appetizer前菜卖相已经非常精致吸引💓按顺序分别系蟹肉沙律, 北海道带子同牛肉他他。蟹肉沙律味道鲜甜,调味得宜;北海道带子煎得微微焦香,下面加左一啲焦糖化左嘅菠萝,令味道更清新;呢度嘅牛肉他他同其他地方唔同,以芒果汁取代左蛋黄佢调味,成个口感非常新鲜😋Soup of the Day 今日嘅餐汤系龙虾汤,真系令人非常惊艳😍龙虾汤煮得非常浓郁,每一啖都鲜味十足,超级好饮😋Main Dish - Rib Eye Cap重头剧当然系肉眼扒喇😋系上菜前waiter攞左十

Appetizer

Soup of the Day

Main Dish - Rib Eye Cap
重头剧当然系肉眼扒喇😋系上菜前waiter攞左十款盐向我地逐一介绍,连送牛排食嘅mustard sauce都有成十款以上,真系令人花多眼乱🤣rib eye我就拣左medium rare, 食落口感冇想像中咁嫩,但都已经相当唔错,每一啖都食到牛扒嘅肉汁,味道算系中上😋个set跟左薯条同大啡菇做side dish, 食到呢度已经8成饱。

Dessert - Cinnamon Pear Tart with Rum Raisin ice cream
最后甜品系一个非常精致嘅梨tart❤️相对平时食开嘅苹果tart, 梨tart味道偏甜,食落有淡淡嘅玉桂香,同rum酒雪糕亦非常夹。

整体而言,成餐饭由餐前嘅面包到最后嘅甜品都非常出色,lunch set嘅价钱可以话系性价比非常高❤️可惜嘅系环境上扣左少少分。