2018-08-03
今日同同事食farewell lunch, 如果唔系有另一同事提起, 都唔知原来水木日本料理搬左去比较入既商厦入面。系Openrice上见到唔少dinner既comment, 原来每日12点开始至2:30都有lunch-set供应~Lunch-set平均二百蚊左右, 虽然价钱偏贵, 但每个set都几丰富, 包括前菜沙律、主食、茶壶蒸, 整个份量对于lunch黎讲系几丰盛。每个lunch set既前菜: 沙律中既醋稍为加重手左少少, 有d过酸主食【自选三款迷你饭】HK$198我就拣左杂锦鱼生饭、葱吞拿鱼腩饭、天妇罗天妇罗: 即叫即炸, 包括有青椒、虾、南瓜、蕃薯炸皮表面唔会太油, 而且很薄、极为松化, 虾肉很爽口, 南瓜同埋蕃薯都几清甜两个迷你饭既饭量虽少, 但材料几足, 岩哂我地d唔太好饭又怕肥既OL食杂锦鱼生饭: 刺身包括有三文鱼、赤虾、八爪鱼, 加上唔少蟹籽, 令口感层次更为丰富葱吞拿鱼腩饭: 吞拿鱼腩份量比例很多, 吞拿鱼蓉有淡淡既鱼油, 加上少少香葱, 啖啖既吞拿鱼比饭量更多, 很满足!而同事就拣左【吉列黑豚定食】HK$178豚肉SIZE有如手掌般大, 沾上炸浆炸, 外皮松脆
主食【自选三款迷你饭】HK$198
我就拣左杂锦鱼生饭、葱吞拿鱼腩饭、天妇罗
天妇罗: 即叫即炸, 包括有青椒、虾、南瓜、蕃薯
而同事就拣左【吉列黑豚定食】HK$178
豚肉SIZE有如手掌般大, 沾上炸浆炸, 外皮松脆, 豚肉炸后亦keep到少少肉汁唔会太干, 配上沙律菜, 平衡一下油腻。
茶壶蒸: 蛋味很重, 甜甜地, 口感非常滑
加HK$15仲有甜品--雪糕做完美句号