Bonjour🇫🇷喺中环摆花街竟然食到完全系法国至食到嘅法式fine dining full course体验,真系又开心又惊喜❤️La Brasserie装潢优雅,店员基本上都系外国人,食物极高质,不论同朋友定另一半去都十分合适❤️今次一行4个朋友去食,用餐体验💯餐前酒:CHARLES ORBAN CARTE NOIRE $158餐前酒饮champagne🍾店员推荐嘅Charles Orban 以柑橘类水果既香气为主,仲有丝丝软糖香👍🏻餐前包:包都有3种选择,店员会令个「面包船」俾我哋慢慢拣,全部包面系homemade👍🏻sourdough好靓仔,onion and mushroom bread蒜蓉味好香!Signature Cocktail:LE NORMAND $120Soda base 加红菜头同black pepper 等,好特别!SEAFOOD PLATTER (2 pax) $988Seafood platter有生蚝🦪虾🦐蟹🦀龙虾🦞等……好FRESHHHHH👍🏻仲要两层一齐上,整个感觉好壮观🤩Entree:Soupe a l‘Onion $128Onion Soup 内面有

SEAFOOD PLATTER (2 pax) $988

Entree:
Soupe a l‘Onion $128
Onion Soup 内面有个onion bread好得意,唔会太浓味,好饮👍🏻

Bisque de homard $168
Lobster bisque加上sour cream同sourdough crouton,面头仲有少少鱼子酱,少少偏咸但唔影响鲜味。

Escargots bourguignonne $168
法国餐一定要试baked snails😋佢配埋smoked Dink aarlic同parsleu butter,少咸但好味🤤

Pâté en croute $188
一坐底我就好想食法式pork pie😋佢仲要有鸭肉,口感好好外脆内软!

Main:
Sole meuniere $688
焗龙脷鱼好大条!好香browned butter,加上鲜柠檬汁,好fresh又好味🤤

Bouillabaisse $388
海鲜法式浓汤,加上传统大蒜辣椒,同烤鲷鱼🤤完全系法式风味呀!

Magret de canard O $488
干式烟薰Label Rouge鸭胸肉、配上香橙沙律同蜜糖汁😋口感层次👍🏻

Crispy layered potatoes with thyme & rosemary $90
好presentable嘅炸薯仔😋

Gratin dauphinois with raclette cheese $90
薯仔焗芝士煲,好肥肚🤤

Grilled portobello mushrooms with garlic butter $80
三个大mushroom! No complaint🤩

Caesar style salad with bacon, Parmesan, walnut dressing $80
生菜原块上,好新鲜🙌🏻

Dessert:
CREPES SUZETTE AU GUERIDON $268
VANILLA ICE-CREAM $40/scope
好有特色嘅法国即叫即整甜品体验🤩佢个crepe系for 4位sharing,店员即场推架车仔喺我哋面前整。先预热个煎pan,用橙皮同柠檬等预备汁,crepe系本第就煎好,再加上汁煎令佢入味🍊🍋仲有大火show off下🙌🏻一流体验‼️最后加上cream同雪糕一齐食,YUMMMMM
整个过程15-20分钟左右,值得一试👍🏻

Bible rating: 10/10

📍地址:La Brasserie (中环)
中环摆花街23-29号中环大厦地下D-E号舖

#香港美食 #香港好去处 #美食推荐 #美食日记 #foodbible #hkfoodie #hkfoodieblogger #foodiehk #美食博主 #香港博主 #hkfood #聚餐 #西餐 #朋友聚会 #香港餐厅 #餐厅推荐 #香港餐厅 #庆生 #生日 #香港打卡 #中环 #中环餐厅 #中环法国餐厅 #法式餐厅 #法国菜 #frenchcuisine #finedining #labrasserie
SEAFOOD PLATTER (2 pax)
Bouillabaisse
Magret de canard O
Sole meuniere
CREPES SUZETTE AU GUERIDON
SEAFOOD PLATTER (2 pax)
Bouillabaisse
Magret de canard O
Sole meuniere
CREPES SUZETTE AU GUERIDON
  • Soupe a l‘Onion
  • SEAFOOD PLATTER
  • Pâté en croute
  • Grilled portobello mushrooms with garlic butter