2019-06-08 6474 浏览
提起Macaron,唔知大家会稔起La Maison Du Chocolate 定Laduree 定Paul Lafayet呢?平凡既我地比较喜欢Pierre Hermé Paris既马卡龙。以前佢有分店系Ritz Carlton,工作关系都会放工买黎食😋,后黎得番IFC店就少左食喇😣今日经过就买左盒黎食🥰提提大家,佢系无得散买架,一定要礼盒装咁买,咁先有个原因买多几种味道试试😏。Macaron既基本材料系蛋白,杏仁粉,白砂糖同糖霜,见到成份表都觉得甜腻十足,但PHP既macaron 系一啲都唔会令你觉得好似食左成啖糖落肚,佢有魔法令你一啖一啖咁食,食完仲会念念不忘,好邪恶😈而且PHP对于macaron酥脆度同烟韧感比例仲拿捏得好好👍🏻每一只味都好出色,尤其系开心果同玫瑰,坊间好多开心果味或者玫瑰味既食物都有好假既香精味,特别系玫瑰味会有一种食handcream既感觉🤢,但呢度就无🤤。平凡既我地未去过巴黎食,唔知巴黎出品会不会比香港既更加出色呢?