2014-01-19 729 浏览
A la Folie - 很喜欢这个名字,其实佢系French,英文意思即系"MAD ABOUT YOU". Yes! I am mad about your pastry!!当日我一马当先冲到蛋糕柜前,眼见有十多款cakes, 真系花多眼乱, 选择困难症即刻发作...幸好店员见到我迟迟未能作决定, 便悉心为我解释每一件CAKE既成份及味道, 最后选咗。。。 Eclair Au Chocolat - $35 呢个Eclair 系店员极力推荐的,佢话连饮食杂志D记者朋友试过都赞好,话仲好食过其他法国品牌卖成$70多元既Eclair!讲到咁坚, 当然要试下啦!外面有脆脆的朱古力碎,而内里竟是一整条香蕉!平时食既Eclair入面都系custard cream, 而且很甜。当切开呢件Eclair时,远远已经闻到阵阵香蕉味,食入口不算太甜,连我平时不好甜品既fd,都大赞好食,一口气食咗大半条!但价钱只系$35,真系好抵食! Allegretto - $35 Allegretto样貌有D似坟墓,外面有几片彩色朱古力片,里面一边系榛子法国Valrhona朱古力慕丝,一边系云呢拿慕丝,中间有少少海

Eclair Au Chocolat - $35 [Ranking: 10/10]
Eclair Au Chocolat

Allegretto - $35 [Ranking: 8/10]
Allegretto
Allegretto样貌有D似坟墓,外面有几片彩色朱古力片,里面一边系榛子法国Valrhona朱古力慕丝,一边系云呢拿慕丝,中间有少少海棉时蛋糕,劲有层次感,食落口感似脆皮朱古力雪糕,其他cake shops 好少有类似既cake,好特别!
Allegretto
环境 [Ranking: 8/10]
以金色为主题,设计有如50年代美国的百老汇,想不到这cake shop会有座位提供, 另外又有饮品同面包卖,定位像是coffee shop多d

Overall [Rating: 9/10]
很喜欢这里的cakes,用料配搭很有心思,质素绝对比得上大酒店d cakes,但价钱却平了一截,就算跟其同Group既HARLAN‘S cake shop 比,都系平咗!我一定会再来试试其他cakes!
P.S. 当选cakes时,饼厨加藤智彦先生很有礼貌同我地鞠躬;当知道我地隔离枱有人生日时,他特地送了两粒macaroons, 上面仲写有happy birthday,好有人情味呀!
题外话/补充资料: 饼厨加藤智彦先生每逢星期日下午都有拉糖表演
2014-01-12
$35 (宵夜)
Eclair Au Chocolat