2024-05-14
之前试左Matchali x The Farmhouse 嘅tea buffet。佛系写下食评。全部抹茶同焙茶食品都系以 Matchali 抹茶/焙茶制作。质素有保证。焙茶白朱古力松饼,茶味浓郁。松饼非常松脆。桂花莓果酱亦非常特别。我向来比较钟意食咸点,所以我最钟意果两款系鳕场蟹牛油果沙律稻荷寿司同鹅肝慕丝草莓樱花最中饼。鹅肝配草莓酱,味道出奇地夹,而且好有新鲜感。甜点方面我最钟意焙茶朱古力蛋糕同红豆鲷鱼。焙茶朱古力蛋糕用左朱古力脆米底,食落口感清爽,有解腻嘅感觉。红豆鲷鱼有惊喜,即叫即制,刚烧起嘅鲷鱼烧非常脆口,入边又有d 烟靭,钟意仲可以配埋雪糕食。The Farmhouse 有好靓会旋转嘅雪糕柜。抱住好大期待去试佢特别口味嘅雪糕。试左咸蛋黄味同港式奶茶味都有d 失望,味道唔似而且好淡。系焙茶味正常发挥。不过大家想试都冇啦,因为已经转左主题😛$688/两位抹茶心太软提子松饼、培茶白朱古力松饼桂花莓果酱,鲜忌廉甜点焙茶朱古力蛋糕 |朱古力脆米抹茶栗子金砖蛋糕 |抹茶朱古力忌廉、蜜饯栗子日本士多啤梨挞|士多啤梨、士多啤梨忌廉北海道牛奶布丁|柚子酱、蓝莓酱咸点烟三文鱼忌廉芝士抹茶干层 |
不过大家想试都冇啦,因为已经转左主题😛
$688/两位
抹茶心太软
提子松饼、
培茶白朱古力松饼
桂花莓果酱,鲜忌廉
甜点
焙茶朱古力蛋糕 |朱古力脆米
咸点
烟三文鱼忌廉芝士抹茶干层 |法式酸奶油、烟三文鱼、三文鱼鱼子
鳕场蟹牛油果沙律稻荷寿司|蟹肉、飞鱼籽、青瓜
鹅肝慕丝草莓樱花最中饼|日本士多啤梨、樱花果酱
黑松露玉子三文治 日本芥末、蛋黄酱
即点即制(无限供应)
红豆鲷鱼烧
夹心威化雪糕批雪糕、酱料及配料
飮品
自选自选抹茶拿铁*、焙茶拿铁*、茶或 Centric Blend 咖啡